Dom växer så det knakar!

Det är sån skillnad på valparna bara på 5 dagar! Jisses vad dom växer.
Det är fortfarande lite skillnad på dom i vikt (stora hanen kontra lilla tiken), men alla växer och lägger på hullet efter sin egen "kurva".  Ja, förutom valp nummer 2, Dumle... som har sin egen kurva. Han har gått upp DUBBELT så mycket i vikt som dom andra valparna! Men jag förstår honom... för ni ska se när han ska äta. Han kör fram som en bulldozer till spenarna, och är det någon ivägen så flyger dom bort. Sitter det någon och äter i den spene han har tänkt att äta på så tar han helt enkelt och bara knuffar iväg den valpen så att HAN får den bästa spenen!  Sicken kille!!  Och svarta tiken (Åttan) har fortfarande ett sjuhelvetes humör om hon kommer för långt från mjölkbaren. Då skäller hon och låter urförbannad!!

Eftersom frågan har kommit upp i gästboken så vill jag bara konfirmera att så är fallet då det gäller färgerna.
Tik nr. 1 är "Ängsbackare" liksom hane nr. 5. Hoppas Maria blev lite lugnare nu.

Nu ska jag ut på prommis med barn och hundar. Ha en skön söndag!

Livet är mer än bara valpar

Fast än man nästan inte kan tro det, så är livet mer än bara valpar hemma hos oss just nu! I går var det lördag = träningsdag på klubben. Efter en mysig morgon med tjejerna här hemma (som leker SJUKT bra nu när Evelina har blivit lite större och inte bara är avundsjuk på storasyster när hon kommer hit...) så åkte vi iväg till klubben. Där var dom redan i full gång med skyddet så jag och W. gick iväg till en annan liten gräsplätt och tränade lydnad. Passade på att ta med mig Peter så jag fick lite "ögon" på hur hon går. Det är så lätt att man inte ser dom felen som man gör, å så nöter man in det och hunden lär sig fel saker... *suck*   Han tyckte det såg bra ut men att hon borde bli lite rakare i sin position i fotgåendet. Ska försöka lära om lite och belöna med leksak som kommer ner från vänster armhåla istället. Den landar då på baken på henne och hon får en förväntan att kul kommer bakom henne och inte till höger om mig. (Därav att hon vill gå lite för långt fram och snett). Ska även byta hand på klickerna då faktiskt klick-ljudet är en signal till "belöning". Om hon då bara går och väntar på att det ljudet ska komma från min högra sida så blir det återigen förväntan som gör att hon går snett.  Vi gjorde några nersläpp med bollen från vänstersidan och det tar inte många gånger förrän hon fattar vad hon ska göra. Kul!

I övrigt körde vi bara lite inkallningar, ställanden och skall. Fortfarande mycket stum-film över det... men det kommer bättre och bättre! Avslutade med lite hinder och tunnel på agilitybanan. Tunneln har hon fattat skitsnabbt! Ja, förrutom dom gånger hon vänder i halva tunneln, och kommer rusande förbi mig för att hinna till bollen som ligger på andra sidan. Hon är verkligen snabb! Fattar inte hur jag någonsin ska kunna hänga med henne på en agilitybana... men det kanske Maria har några knep att lära mig! :-)

Hemma igen blev det bus i trädgården med Arix - hennes lekkompis. Dom har verkligen jättekul tillsammans och brukar springa omkring och kampa med fotbollen, gräva hålor tillsammans (*suck*), leka "jag biter dig i benen och fäller dig-leken", skälla på katterna som går förbi, äta hål i sängen i hundrummet och annat bus dom gör. Vet inte riktigt vem det är som lär vem vad, men jag har en känsla av att Wixzi är den som tycker att Arix är på tok för tråkig och måste lära sig lite nya bus på äldre dar!

Här är dom i alla fall i vad NI tror, avslappnat tillstånd i hundrummet. Sanningen är att matte har fått stå och hysteriskt skrika "läääääägg er NER, NUUUUUU! " en halvtimma för att dom över huvud taget ska lägga sig inför fotografen. Ja, inte linslusen Arix då alltså som givetvis la sig ner direkt och tittad in i linsen med sina bruna ögon. :-) 
image40


Förrutom hundträning har det varit mys med tjejerna. Dom har haft konstutställning, fiskdam (där pappa fick fiska upp ett par trosor som dom satt på kroken och dom höll på fnissa ihjääääääl sig! ), lördagsgodis-dags, tacco-mys, gosa med valparna, vara i bollarna på IKEA m.m  Det var så skönt att komma hem i fredags då Peter varit hemma med tjejerna hela dagen. Middagen stod på bordet, hundarna var rastade, huset städat och barnen lekte och hade roligt. Ja, en Peter som hemmapappa hela dagarna skulle jag inte tacka nej till! Så sköööönt! Ja, jag skulle nog inte tacka nej till att vara hemmafru heller... Eller kanske inte... Hade nog börjat klättra på väggarna efter en stund.... Men kanske om vi hade haft ett hundföretag jag och Peter? Eller en hästgård där man även kan ha hundträning? Vilken dröm.... Peter sköter "dressyren" på hundarna. Jag sköter valparna, miljöträning med unghundar etc. och har givetvis ett par hästar att rida och träna också. Uppfödning av schäfer (och boxer?) samt welsh mountain, några dressyrhästar att träna med, hundkurser, IPO-läger och annat skoj. - JA TACK!!!!  Ja, jag vet.... men drömma kan man väl få göra?! :-)

I dag fick jag sovmorgon! Jätteskönt!!!  Men tror ni jag kunde sova??? Nix Pix! Gick upp kl. 07.30 men insåg att jag ändå fått 2 timmars mer sömn än vad jag brukar. Peter är iväg och ska åka med tåget till Göteborg med Emelie. Dom åkte iväg men ringer efter en stund och undrar om det är fel på våra klockor där hemma med?....... Visst sjutton... Vintertid..... Alltså har jag gått upp 06.30 och bara fått EN timmas sovmorgon!!! Bättre än inget alls. Evelina är i full gång och ha redan hunnit med att äta frukost, titta på film, köra Selma till dagis (dockan), tejpa en egen brevlåda, spika ihop lite brädor och "dega" en stund. Se bildbevis för detta nedan! Tyvärr är det även bildbevis på att ungen fortfarande har pyamas och oborstat hår.... men visst är hon söt ändå vår lilla älskling!

Nej, nu ska vi börja göra oss iordning och åka till affären och köpa en tigersåg, så vi kan få klart vår ute-valp-hage!
image42

Livet med valpar....

Vardagen med valparna rullar på. Tidig morgon rastas Akza och hon har bråttom, bråttom, bråttom in igen till valparna... öh...NOT! Till frukosten är det rätta. Hon är HELT matgalen och får mat 4 dagar i veckan - nä SHIT! Vad skrev jag nu????  Jag menar 4 gånger om dagen givetvis.  Hon ser jättefin ut i hullet, men å andra sidan har inte mjölsugarna i valparna vaknat till liv ännu. Det är ganska påfrestande för en tik när valparna är 3-4 veckor och bara skriiiiiker "vi vill dricka mjölk i baren NUUUU!!! "  

I och för sig tycker jag att dom är ganska duktiga på att skrika redan nu. Det är ett himla liv i den där lådan när dom inte sover. Lilla Åttan "skäller" fortfarande som en besatt när hon inte är tillräckligt nära maten... Och att ta upp dom och gosa med när dom är hungriga är som att hålla fast en spratlande, skrikande ål..... (det vet ni väl hur ålar skriker???!!)  Eftersom vi har valprummet precis bredvid TV-rummet funderar jag på hur i sjutton vi egentligen ska kunna sitta där om några veckor. Antingen får vi köpa TV-hörlurar till hela familjen (Såg vi inte miffo ut förrut gör vi definitivd då...) eller får vi börja titta på TV:n i sovrummet istället. Nackdelen är dock att vi bara har kanal4 i sovrummet, och om jag somnar lätt i soffan framför TV:n så lär jag somna till Bollibompa om vi ska använda TV:n i sovrummet...  Alternativ 3 är att helt enkelt sluta titta på TV och bara hänga med valparna istället! Inte helt motbjudande alternativ i och för sig....

Dom ÄR så himla söta och gosiga så ni kan inte ana! Bilderna vi har lagt ut är inte helt rättvisa. Dom är mycket sötare i verkligheten och man ser ex. inte hur stor den svarta hanen är på bilden. Det är några som kommer att få "Ängsbackens-färgerna" vilket jag tycker är superhäftigt. Att Maria och Veronica är svaga för dom grån kan jag inte förstå. Dom svarta eller svarta m. grå ben är ju supersnygga!!! Om nu färgen spelar någon roll...  Det ska bli jätteroligt när dom blir lite större, att se vilken typ av personlighet alla har.

Nä nu ska vi på ridning och hundträning. Prioriterat i just den ordningen....

Tjing!


Ja, ja, ja... JAG VET!!!!

Jag vet att ni tycker det är hemskt oseriöst, klantigt och oförsvarligt av mig att inte ha koll på hur många tikar resp. hanar vi har i valplådan.... Men det är f-n inte så lätt!!!!

Alltså....
1. Jag var själv hemma
2. Jag hade fullt upp med att svara på Peter och Maria/Rickards SMS som kom HELA tiden!!! 27 SMS på några få timmar för den som är intresserad...
3. Jag ville ju absolut inte störa den stackars nyförlösta modern som redan var nära förlossningspyskos när första valpen kom.... Därav att jag inte ville ta upp och vända och vrida på valparna för mycket
4. Har NI sett en 1 dagar gammal valp på magen någon gång? Att se skillnad på snopp och stumpen från navelsträngen är faktiskt inte helt lätt !!!
5. Klockan 4 på morgonen är man faktiskt ganska trött....
6. Alla valparna såg ju för f-n lika dana ut! Och när man precis har tittat på en så kravlar den tillbaka in i valphögen och där står man och kliar sig i hvudet...

Nä skämt å sido - det var himla klantigt av oss att inte ha ögonen med oss ordentligt när vi tittade på dom. Inga ursäkter för det inte. Valparna är nu i alla fall:

Tikar=
Valp 1   1 svart med vit fläck som är en riktig sömntuta och bara sååå söt!
Valp 7   1 brun/grå tik som sprattlar och bråkar när man tar upp henne. Humör!!!
Valp 3   1 svart
Valp 8   1 liten svart med ett jädra humör. Hon SKÄLLER om hon kommer för långt från mjölkbaren. Var minst när hon föddes men har kommit ifatt sina kompisar nu.

Hanar=
Valp 2   1 helsvart som är stor som är en liten fettmupp...
Valp 4   1 brun/grå
Valp 6   1 brun/grå med vit fläck på bröstet
Valp 5   1 svart med grå ben (Ängsbackens-färgerna...)

Anledningen till att vissa har fått kommentarer är bara för att dom har utmärkt sig med vissa "drag" efter dessa 3 dagar som gått. Det kommer att ändra sig.... var så säkra....
Vi kommer försöka fotografera dom i helgen när det är lite bättre ljus. Då lägger vi ut det på hemsidan.

Tjing!

God Morgon Världen!!!

Hmmm... Nedan inlägg skrev Peter tidigare idag men så råkade han trycka fel så det sparades men publicerades inte. Här kommer det! Skulle legat före mitt inlägg här senare i kväll. Håll till godo!
******************************************************************************************************************


Jaha så var man med valpar igen.............för er som inte haft förmånen av att ha valpar hemma kan jag bara säga att det finns inget bättre än att höra ljudet av "en hög" med nyfödda valpar. Detta "gnyande" och "knorrande" är helt fantastiskt att höra på!!! Lika fantastiskt som dessa ljud är, lika hatisk är man mot ljuden de ger ifrån sig vid ca 4-5 veckor..............ett konstant skällande, skrikande och gapande 24 timmar om dygnet...........

Själv hade jag stora förmånen att få lov att jobba igår natt under hela valpningen. Ni ska ju inte tro att man längtade hem eller så..............nä då inte alls. Vet inte hur många SMS och telefonsamtal som blev av. Själv tycker jag ju inte att 1 nytt samtal efter ca 1 minut efter att man lagt på luren är för mycket, inte heller 4 SMS var 30:de sekund. Men jag vet att Johanna har en liten annan åsikt om detta, vilket för mig är helt oförstående ......Men men rikets och folkets säkerhet går ju framför allt annat............eller hur??? För er som inte vet så jobbar jag alltså som väktare..........bara så ni förstår hur jag tänker........:o). Dock måste jag säga att jag var inte ett dugg orolig eller nervös någon gång under hela valpningen. Detta beroende på min alldeles FANTASTISKA och OTROLIGA sambo som med glans klarar av detta själv. Och kanske det var lika bra att jag inte var hemma, jag har något lätt för att gå upp i stress och oro i sådana här situationer och vill vara med och pilla och fixa, ja självklart inte enligt mig själv då mitt beteende är ju helt normalt.................. Vid något tillfälle i natt när jag pratade med Johanna så berättade hon att det bara kommit en valp helt plötsligt så där utan att hon märkt det, när hon suttit och sms:at med ryggen åt valplådan!!!! VAAAA!!! Ryggen mot valplådan???? SMS:a under pågående förlossning (kan det varit svar på ett av mina 2 867 sms jag skickade under natten??)??? Hur kan bara det ske undrar jag?????? Man ligger väl nästan i valplådan och är med...............vi karlar som varit med om barnförlossning vet väl hur det  är. Man är ju nästan mer delaktig än vad kvinnan själv är............Som sagt det kanske var lika bra att jag jobbade för världsfreden och rikets säkerhet!!!

Vill bara avslutningsvis säga ett STORT TACK till Johanna för att du finns i mitt liv!!! Jag älskar dig!!!

Peter

Akza supermorsa!

Skyndade mig hem från jobbet idag för att få umgås lite med valparna och se hur dom mår. Peter hade givetvis tagit hand om dom på bästa sätt - för att inte tala om Akza! Hon är SÅ himla duktig med dom! Cool lugn och lägger upp hela "mjölkbaren" så valparna kommer åt att äta. Alla låg där torra, varma och tjocka om magen :-)  En av hanarna får nog heta Dumle, för han är en riktig liten tjockis och matvrak. När han blir hungrig så skyfflar han sig fram till baren och tar ingen som helst hänsyn till dom andra valparna!  Ö.h.t är det en kull som redan nu är "av eller på". När dom blir hungriga - ja då är alla gaaaalna och ligger nästan och slåss om spenarna. När dom sover - ja då ligger dom helt utslagna och märker inte att man tar upp dom eller något....

2 stycken (en hane och en tik för rättvisans skull) kommer att få Akza-färger och övriga blir svart/grå. Dom är ljuvligt söta!!!  Evelina satt inne i valplådan och höll en valp i knät. (Man får smyga bort dom så inte A ser för då blir hon lite orolig att vi ska ta dom!)  Evelina var så stolt och glad och pladdrade på om hur vi skulle sköta dom, och hur mycket hon tyckte om valparna osv. Hon blev jätteledsen när jag sa att hon var tvungen att lägga tillbaka den, och hon hade nog kunna sitta där hela kvällen. Hon gosade, klappade och pussade på den lilla valpen. Synd jag inte kunde ta kort på dom!  Undrar om hon är lika förtjust i dom om några veckor....  Ja, att denna kull blir socialiserad på barn råder det väl ingen tvekan om!

Om man ser Akza kan man inte tro att hon precis har valpat. Hon blöder nästan ingenting, är slank i kroppen och pigg! När jag skulle ta ut henne en sväng i kväll sprang hon iväg och hämtade en pinne som hon tyckte vi skulle leka med.... Men visst - när vi vände hemåt gick det i rasande fart och hon kastade sig in till sina väntande, gnyende små bebisar.  Jag hoppas det kommer gå bra med mjölken till valparna.  Occra, vår boxer, hade otroliga problem med det där. Infekterad mjölk och på senaste kullen en stor ljuverböld som sprack så det var ett megastort köttsår. *urk*  Men dom valparna överlevde ju dom också...

Nej, nu är jag SÅ trött!  Har ju inte fått så mycket sömn i natt.... Fick i alla fall fina blommor från Peter när han kom hem i morse, som tack för att jag hade varit "valp-morska" under natten. Gulle Peter!! *puss*

Ha det bra!

Ja, som det ju en till...

Efter ytterligare en timma kom det ännu en tik!  Lite halvgroggy låg jag i soffan och hörde att valparna blev sura för att A flyttade på sig. Då hade hon gått bort i ett hörn i valplådan och fött fram den sista (?) lilla tiken! Så nu har vi 5 tikar och 3 hanar!

Tror väl att det ska vara stopp med det men man vet ju aldrig....

Skönhetssömn fick jag i alla fall 2,5 timma... så nu ska jag till jobbet. Peter får ta över "valp-vaket" vilket nog inte blir några problem. Dom ligger så sött och diar på mamma Akza och alla verkar friska och krya. Blir väl lite mer noggran undersökning när dagsljuset kommer.

Tjing!


Girl Power!

Mitt i en fis kom det ytterligare en tik... Verkar ha mycket humör för jädrar vad den sprattlade och levede om. Full fart fram till mjölkbaren!  Över huvud taget är det mycket "fart" i valplådan redan nu. Verkar lovande...  Efter senaste valpen har dock Akza å valparna tagit lite paus. Det är lugn i lådan och bara lite "valp-gny". Precis som det ska vara! Jag ska ta ut A. om en liten stund så hon får kissa och får lite nya tidningar i lådan. Är tveksam till om hon är tom eller om det kommer ytterligare någon valp.

Peter SMS:ar hela natten och är såååå nyfiken! Trist för honom att han missade valpningen...

Nej, nu ska jag kolla på en dramadokumentär om ett flygplan som höll på störta. Spännande.... NOT!


Tre lika!!

Nu kom det ytterligare en hane, så nu står det 3-3
Maria och Rickard - ni som verkar vara vakna.... Vågar ni slå vad hur fördelningen blir i kullen? Rätt antal och rätt fördelning. Första pris är en gratis valp!  Ja, utöver den ni betalar alltså.... (Yes! Då blir vi av med två stycken!)
Nä, men gissar ni rätt ska ni få något annat pris - det lovar jag! Något kul måste jag väl få ha när jag sitter här i min ensamhet. Tja så himla ensam är jag ju inte i och för sig...

Kom på när jag satt där att vi måste nog köpa någon typ av tjockt drapperi in till valprummet. Annars lär grannungarna stå och hänga över valphage-grinden hela dagarna... och stackars Axza får väl ha öronskydd på sig när dom sätter igång....  Men valparna blir barn-vana. DET vågar jag lova!

Vet ni hur usel TV dom visar den här tiden på dygnet en måndag-natt?....

Nepp. Dags att kolla läget igen!

Nu är det 3 tikar och 2 hanar!

Akza är så in i bängen duktig!!! Jag sitter och SMS:ar och märker inte ens att hon pressar ut dom... När dom är nästan ute tar hon tag med tänderna i "säcken" och drar ut dom. Tar hål på hinnorna (ok Äter upp dom....) och gnager av navelsträngen. Perfekt längd på den! Tar sedan och slickar och fixar och till slut hamnar dom vid hennes spenar. Det är SJUKT häftigt hur naturen har sin gång med detta!  Jag är stum av beundran!

Hon har ett jättebra värkarbete. En liten kryst så är dom ute. Skönt!

Får se i morgon hur vi ska märka upp dom, för det är totalt omöjligt nu... Alla är svarta....:-)  Vill inte vara inne och störa för mycket heller i och med att hon är så duktig. I värsta fall får vi väl leva med att vi inte vet exakt i vilken turordning dom kom ut - men säg inte det till någon!!

Är nog tur att inte Peter är hemma för han skulle springa omkring som en hysterisk morsa och lägga sig i hela valpningen har jag en känsla av.... 

Kunde jag skicka er en ljudfil hade jag gjort det, för ljudet av nyfödda valpar är bara såååå mysigt!

Nej, nu måste jag se om det kommit någon mer valp!

Mer valpar kommer...

Vid 21 kom grå tik med vit fläck på bröstet.
Dryg timma efter henne kom en stor hane som är väldigt ljudlig och ser ut som han redan går på alla tassarna.... Efter honom kom ytterligare en tik utan vita tecken. Lite mindre.

A låg bara i sin bädd och pressade ut dom två "på plats". Tyckte bara hon slickade sig ganska mycket och när jag lyfte på svansen så hade det kommit valpar!  Hon är mycket lugnare nu och dom ligger och smackar och äter på henne.

Peter jobbar så jag får ta valpningen själv. Känns lite nervöst, men som tur är har jag bara goda erfarenheter från dom valpningar vi har haft förrut. Har redan ringt Sven-Einar (Occras uppfödare) för att få lite råd och tips. Vad hade jag gjort utan dom!! 

Maria blev glad över att det har kommit några "Divor"! Hon erbjöd sig t.o.m att komma hit och hålla mig sällskap! Tack snälla du för erbjudandet, men det är nog bättre att du håller dig hemma och inte kör av vägen....

Bilder kommer. Nu är det så mörkt så det är svårt att ta några... Det gnyr och piper i lådan och det fins inget bättre ljud! :-)

Håll ögonen öppna. Mer info kommer....


"Diva" såg dagens ljus kl. 21.08 !

Första valpen ute. En tikvalp. Akza tycker det här är skitäckligt och bara sprang ut ur lådan och skrek!! Nu har hon slickat valpen en timma och på väg att låta den äta. Mer info. kommer!

Inte mycket nytt som händer...

Akza är fortfarande ganska orolig men tempen ligger kvar på 37 grader. Hon vill gärna ha en liten koja/lya märker man. Så fort hon går ut försöker hon gå in under lekstugan eller under trappen eller något. Vi skulle gjort något slags tak på vaplådan - det hade hon nog tyckt om!  Otroligt hur naturen "har sin gång" och hur dom instinktivt letar efter en bra lya att kunna valpa i. Det skulle förvåna mig om valparna kommer i natt men an ska aldrig säga aldrig...  Wixzi tycker INTE om att Akza står och gnäller och piper och hon är mycket orolig för sin "syster".

Veronika, ,som var här i går och hälsade på oss, ringde och meddelade att hon är intresserad av en hanvalp ur denna kullen. Kul - för vi tyckte väldigt bra om henne (och hennes man/sambo) från den korta stund dom var här. Det är mycket "magkänsla" man får gå på när man säljer hund... och hitintills har det ju funkat! Vi har världens bästa valpköpare! :-)

Snart är det dags...

Akza har tidigare haft en temperatur på ca. 37,6 men i går kväll var den nere på 37 och i dag på morgonen är den 36,8 . Helt klart är det snart på gång, för hon flåsar och stönar, är orolig, kommer inte till ro, piper och gnäller. Hon tycker nog det här är jättejobbigt och förstår inte alls vad som händer med henne och hennes kropp!

När Akza piper så böjar även Arix. Och när Arix börjar hänger Wixzi på... *suck* 

Hade ev. valpköpare här igår. Trevliga! Vi får väl se vad vi gjorde för intryck på dom... :-)

Nej, nu ska jag gå och göra iordning lite tidningar till valplådan. Känns lite pirrirgt... Hoppas verkligen att allt har gått bra. Vi har varit så förskonade från komplikationer vid tidigare valpningar. Förhoppningsvis ligger det mycket i generna, och med tanke på att Ålli valpade som ett skolexempel hoppas jag att Akza gör det samma. 

Har varit EN timma hos tandläkaren! Slapp rotfyllning av en tand jag bet av i somras men det blev rejäl lagning som gör att jag är gansk öm i käken. Usch! Att gå till tandläkaren är det värsta jag vet! Men nu dröjer det ett år till nästa gång. Sköööönt....

Återkommer med mer valpningsinfo. framöver!

Vår nya hund?

image34

Är det Akza??? eller kanske Ålli???? Nä, det är Arix, Peters nya tjänstehund (?) Men visst är dom lika varandra? Eller är det så att man tycker att alla grå schäfrar ser likadana ut helt enkelt?.... Well, well. Att fotograferas tyckte han i alla fall om för han stod så där och glodde på mig i fem minuter utan att röra en fena....

Även den här lilla fröken bor i hundrummet tillsammans med Arix:

image35

Liten har blivit stor - eller hur? Tja... i alla fall lite större... Hon är fortfarande av "modell slank" kanske bara för att påminna matte om att hon kanske ska gå ner i vikt lite?  Ger henne ordentligt med mat, men mycket "bredare" blir hon inte. Det kanske kommer med åren?  Kaxig är hon som tusan i alla fall! !

Först flyger man på Arix i full sula!
image36
Observera även en av alla hålor som vi har i trädgården... Förstå att man kan bli hysteriskt för mindre!!!

Efter ett sådant anfall kan det bara sluta på ett sätt....
image37
Japp! Arix kastas omkull i en snygg halvnelson, rakt ner i backen!  Visst ÄR hon duktig min lilla skrutta! :-)

I dag fick kaprifolen sin dödsstöt och ligger nu utspridd över hela trädgården. I rabatten är det endast en liten stump kvar... Bildbevis kommer när jag har slutat att gråta..... :-(

Tjing Bing!

Det är bra med ljusterapi - även för hundar! :-)

image33

Occra Poccra lilla Prinsessan sitter och solar.....

Fick ett mail från Kai & Lena i Västerås där dom skickade med lite bilder på Occra där hon ligger och gosar i nya, härliga täcken, tillsammans med sin kompis Raffe och i knät på sina nya husse & matte. Hon lever verkligen som en liten prinsessa nuförtiden!  Höll ju på att skratta ihjäl mig när jag öppnade sista bilden (se ovan) där Occra sitter och solar vid en bygglampa!!!!  Jo, jag vet. Hon älskar att sitta i solen,, sitta framför kaminen osv., men att sätta sig framför en lampa måste man bara heta Occra för att göra!  Hon är för go' den lilla hunden!

Om ni undrar så får jag inte bort att texten blir centrerad.... men det går väl att läsa ändå hoppas jag!

Livet i Närkes Kil rullar på. Vi har gjort om vårt datarum till valphage istället. Det blev ganska bra och t.o.m lite större än vad vi hade i gamla huset. Här ifrån kan man öppna fönstret till altanen som får vara valparnas utehage när dom blir lite större. Inte så kallt om tassarna och tak över huvudet. Förhoppningsvis blir det också lite soliga dagar så dom kan vara ute i stora trädgården och busa några korta stunder. Känns jätteskönt att vi redan har ett så bra staket på plats.  Känns mindre skönt att det redan ser ut i trädgården som om vi har haft 10 valpkullar i farten. Men näää, det är bara Wixzi som har roat sig med att dra sönder vår kaprifol (!), grävt 3 stora hålor, varav en vid grinden som gör att man nästan står på huvudet så fort man ska gå in i trädgården...., lämnar man dörren öppen till lekstugan drar hon ut ALLA saker som finns där och tuggar glatt i tron att detta är det närmaste hundben hon får komma.... Suck! Det är tur att man inte har läggning för att få nervösa sammanbrott för då hade jag legat på hispan för länge sedan!


Arix, som Peter har hemma på prov, verkar funka riktigt bra. Han är inte lika skällig och uppstressad som när han kom och funkar bara träningen som den ska så kommer han nog att stanna kvar i huset. På senaste träningen med Peter imponerade han stort på honom, och med lite mer träning är det inte alls långt kvar till uppkörning. Tror nog att han kommer stanna kvar i huset. Mycket social och trevlig kille som man inte behöver vara orolig för att låta barnen sticka in händerna till....  Wixzi och nu lärt honom hur man leker och dom far runt i trädgården som två yrväder. Men jisses - hon vet inte vad respekt för andra hundar är! Första dagen gick hon fram till hans matskål när han stod och åt, och tänkte att "tro inte du ska komma hit och äta upp den mat som husse och matte har köpt hem åt MIG!"  Jag kan lova dig, att han hade en helt annan åsikt i den frågan, vilket han ganska kraftfullt talade om för henne... Efter det är dom dock bundisar och bästisar!

Nej, nu ska jag till ridskolan med Evelina och "hjärntvätta" henne lite. Bara väntar på att hon ska önska sig en liten ponny i julklapp för då sticker jag och köper en direkt! :-) Hon är jätteduktig med hästarna och rider helt själv varje gång. Trodde jag faktiskt inte då hon är ganska försiktig av sig som person. En av hästarna ser ut som Lilla Gubben, så den är ju en given favorit...

Vi kommer att blogga och försöka lägga ut bilder på Akza under valpningen, så håll ögonen öppna här på hemsidan.

Ha en skön lördag! :-)

Vilken status på MH har din man/sambo?....

Tack Carina för denna underbara text! Kunde inte låta bli att lägga ut den.... Håll till godo!

MENTALBESKRIVNING MÄN

Kanske ingen dum idé att mentaltesta män i samma mall som hundar.
Så här skulle det kunna se ut.

Kontakt:
Låt mannen träffa någon av dina vänner och dennes man, efter hälsning lämnas männen att lösa en uppgift ihop, bestående av att bygga ihop en IKEA-bokhylla.

Momenten bedöms 1-5 efter hur hälsning, samarbete & kontakt funkar.
Vid uppvisande av aggressivt beteende diskas mannen. Om mannen gråter bryts beskrivningen.


Lek:
Ge mannen en snöskoter, dataspel, sportkanal el.dylikt, och fri tid att  utöva lek med dessa.

Momentet bedöms 1-5 efter dygn som leken utövas i sträck, samt inlevelse.


Jaktlust och gripande:
Efter att mannen förtärt en viss mängd alkohol släpps en 19-årig, lättklädd, flörtig kvinna framför honom. Samtidigt pratar du deep-talk med honom.

Momentet bedöms 1-5 efter drägelmängd, koncentrationsförmåga, jaktlust och eventuell tid för erövring.


Aktivitet:
Placera mannen i en soffa och sätt på ett "Desperate Housewife"-maraton.

Momentet bedöms.1-5 efter antal sekunder han sitter kvar, samt ev känslo-yttringar.


Avståndslek:
Placera dig själv och mannen på en krog, flörta hejvilt med en "hunk" som både är större och snyggare än han själv.
Momentet bedöms 1-5 efter mannens agerande. Om mannen skulle bräda dig och gå hem med "hunken" diskas han.


Överraskning:
*
Tala om för mannen att du är med barn, TRILLINGAR!
*Berätta att du läst ett nytt rön om att sex är skadligt för andligheten i förhållanden, därför ska ni sluta med sex och istället ägna er åt meditation.
*Res bort ett tag och ring hem till mannen och säg att du gått upp 30 kg.

Momentet bedöms 1-5 efter reaktionerna. Om mannen rymmer till okänd ort diskas han.


Ljudkänslighet:
Väck mannen klockan 6 en söndagsmorgon med de ljuva tonerna av din röst när du sjunger "I will always love youuu". Sjung högt!

Momentet bedbedöms 1-5 efter reaktion och kvarstående rädsla/aggression.


Spöken:
Presentera Mannen för din mamma och säg att du har en väääldigt bra kontakt med henne, och att du önskar att hon kan bo med er när hon blir äldre.

Momentet bedöms 1-5 efter hur fort likblekheten infinner sig, samt hur högt ramaskriet blir.


Nervfasthet:
Be mannen vara hundvakt åt dina och alla dina kompisars hundar en hel dag. Säljer han dom till barnen på kvarteret diskas han, samt även om han självmant lägger in sig på mentalsjukhus efteråt.


Skott:
Placera er i soffan med en bra film och en chipspåse, mitt i filmen lägger
du av en generalbrakare och ler lite förföriskt mot honom.

Momentet bedöms 1-5 efter reaktion och ev kommentarer. Om mannen avviker ifrån platsen diskas han.


Tråkigt, tråkigt...

I dag var Peter inne och avlivade "Bubben". Känns jättemysko att han är borta! Wixzi har sprungit omkring och letat efter honom i trädgården, och står på fönsterbrädan i sitt rum och tittar ut genom fönstret efter honom... *snyft* Akza är ju inte mycket till lekkamrat just nu så jag förstår verkligen att hon saknar honom.

Känns så konstigt att behöva ta en frisk, glad och trevlig hund till veterinären för att avliva honom! Så jäkla synd att han tyvärr inte kan kontrollera sin aggresivitet och helt enkelt blir en hund som inte går att lita på. Det går heller inte att omplacera honom då han är som han är. Jag vet att han har haft ett helt underbart liv hos sin förre ägare, Stig, som verkligen gav honom ett hundliv värt att leva för! Jag tror också att han tyckte om att vara hos oss där han fick bo med en större hundflock och vara "hund" för några veckor. Men han var så osäker på människor... Vi kommer aldrig att kunna förstå varför och heller inte kunna göra på något annorlunda sätt.  Förra ägaren hade beställt tid för avlivning redan då, men vi ville ge honom en andra chans. Vi försökte.... men tyvärr....

Jag tror i alla fall att Basco blir glad när det kommer en kille till som tycker om att kampa och busa med honom och Fation där uppe i hundhimlen!

I dag har det varit soligt men blåsigt och W HELT vild!!! Som en lite fölunge... och på promenaden bara busade hon omkring och stollade sig. Hon är verkligen mitt lyckopiller! Tror kanske hon kände att jag var lite nere idag...

Woups! Snart är det min hund-guru på TV... Cescar Millan!!!! Han är bara BÄST!! :-)

Roligt Roligt!

Wixzi bara ÄR så rolig att träna med! Snabb, lättlärd, av/på, sammarbetsvilja till max.... I dag fick jag ut Peter på gräsmattan och vi körde lite "skydd". Denna gång fick hon bita i bitkudden vilket funkade utan problem. Hon skäller bättre men fortfarande är det mycket "tom-skall". Hoppas det är något som ger med sig ju äldre hon blir. Hon har otroliga angrepp och fulla, fasta bett. Tillkämpar sig bättre och bättre. Det vi tränade i dag var egentligen det här med att hon ska hålla fast bytet i käften med hjälp av min hand under hennes haka. Det är inte populärt och hon spottar ut bytet direkt. Däremot är det helt o.k att jag har handen under hakan när hon inte har bytet i munnen. Är fortfarande inte helt övertygad om VARFÖR detta är ett så viktigt moment. Hon griper, tillkämpar och när hon får bytet slänger hon sig ner på backen helt cool och utan stress och "kladd" på bytet. Avvaktar att jag ger henne nytt pass-på-kommando. Jag kan hantera bytet och hon ligger kvar. Jag kan kräva lydnad/kontakt, jag kan ta på henne etc.   I mina ögon så skulle det bli konflikt och bråk mellan oss om jag skulle tvinga henne att hålla fast bytet = hålla igen käften på henne osv.  och frågan är om det bråket är nödvändigt?  Måste få lite bättre svar på varför det är så nödvigt att dom kan ha denna "ro" med bytet.  Jag är helt med på att det är en slags "dressyrsak" där hunden ska lyda i att även hålla fast bytet i munnen. Detta är ju ex. jättebra att ha när det är dags för apportering etc. DÄR kan jag tänka mig att lägga in det kravet (håll fast) men det känns så onödigt att blanda in den osäkerheten i skyddet där det ändå är så mycket höga drifter och annat som gör att hundarna är uppe mer i varv. Att då lägga på mer krav & dominans vilket i hennes fall kommer göra henne osäker, känns inte helt klockrent för mig.

För övrigt i lydnaden har jag börjat använda mig av staket/husvägg samt spotta korv för att få in henne i en rak fot-position. Vi får ser hur det går. Det funkar ibland och inte ibland...  I helgen har vi också kört lite agilty där hon glatt springer genom tunneln och går ganska säkert på höga "bron" eller vad det nu kan heta. Var lite korkad och tog upp henne på gungbrädan där hon givetvis drattade av och jag inte höll emot.... Lite köttbullar med nästa gång så går det säker igen. Det kanske är agility vi ska satsa på i stället så är det ingen som kommer att jämföra våra resultat med morbror Rossos kanoninsatser på IPO-planen... :)

Längtar till vårens IPO-kurs med Tomas Karlsson då jag hoppas få lite tips och trix med W. Man vill gärna att det blir rätt från början med henne då hon är en så pass snabb/smart hund som tar till sig allt direkt. Sen vid 1,5 års ålder står man och förbannar sig själv för att man inte gjorde det ena eller det andra rätt från början istället....

Nej nu vill Evelina upp ur badet. Ha det bra alla blogg-läsare (om det nu är några... ingen som skriver kommentarer.... :-(  )

Mitt i allt elände....

Kan bara inte låta bli att skratta åt min urbota korkade och helhärliga hund. Hon gör verkligen att man kan börja skratta igen... :-)  I dag har hon nämligen upptäckt att Evelina har en alldelse underbar leksak i trädgården - gungorna!!!  Vi har en vanlig gunga som är en som plankbit i snöre, en bebisgunga och en vanlig däckgunga. Wixzi tar då tag i plankgungan och backar bakåt. Kampar lite med den så att den snurrar upp sig några varv.... när den sedan är på sin högsta punkt och hon inte kan dra den längre släpper hon den varpå den korkade, allmänt kallade "Bubben" till boxer står på andra sidan och blir livrädd när den kommer dundrande mot honom. Han kastar sig åt sidan och står och kamp-skäller på den där den gungar fram och tillbaka. Wixzi blir så uppspelt så hon kastar sig på på Bubben istället och sen blir det ytterligare en vända katt- och -råtta i trädgården. När det har lugnat ner sig lite går W tillbaka till gungorna och så börjas det igen.... Vi måste komma på något bra sätt att kunna lägga in film på vår hemsida, för dom är så underbart roliga att titta på när dom busar!  Vi har ju även en lekstuga på tomten där dom älskar att smyga på varandra. Då smyger dom runt stugknutarna för att försöka upptäcka den andre. W har nu blivit för stor, men tidigare kunde hon springa in UNDER stugan vilket gjorde att det stod en boxer i trädgården som var fullständigt förvirrad. W var ju bara helt puts väck borta!

Akza, om ni undrar, tar inte mer än 2 steg i onödan. Hon går ut och äter och kissar. Sen lägger hon sig vid trappen och vill bara in. Om dom andra försöker få igång henne morrar hon bara och vill helt enkelt vara i fred - eller med oss. Är hon med oss svansar hon omkring överallt och hoppas att man ska tappa mat vid köksbordet eller kanske gömma någon liten leksak som hon har hittat. Just nu är favoriten en liten Nalle Puh-docka som hon precis får in i munnen utan att vi märker något - tror hon.... Det syns på läpparna att hon har något i munnen och då ser hon för rolig ut. Det är 3 veckor kvar till valpning. Spännande!

Trot eller ej, men nu ligger faktiskt Bubben också och sover i trädgården. Har en känsla av att W kommer att ändra på det snart igen.... Hon går förståss med näsan i gräset och spanar in om hon hittar något nytt hål hon kan börja gräva. Kattis sa att hon var inkorsad grävling, vilket jag hade svårt att tro DÅ. Nu har jag dock flera tydliga bevis för detta.... OBS! Maria & Rickard - kanske inte var så himla smart att lägga in ny och fin gräsmatta vid huset för flera tusentals kronor...... :-)

TACK alla för värmande ord och tankar i gästboken! Jag mår mycket bättre nu, även om det verkligen var en pärs under söndagen. Jag som alltid sagt att jag inte kommer ihåg hur det var att föda Evelina blev då mycket väl påmind om hur det var. Det var verkligen som en förlossning men utan bedövning och barmorskor i närheten. Tror till och med att jag ett svagt ögonblick tänkte att "att det här händer är nog bara för att jag ska fatta att jag inte ska ha fler barn och gå igenom fler förlossningar".... Kroppen är ju så fiffig att den stöter ifrån sig detta missbildade foster och säger till kroppen att föda ut det. Ganska fantastiskt egentligen hur det fungerar. Har fortfarande lite ont och är lite yr, men det blir nog snart bättre. Dom skriker efter mig på jobbet, men motivationen att jobba är inte direkt på topp just nu.... Tycker det är mycket mysigare att sitta med familjen i soffan och dricka varm choklad och titta på Bollibompa... :-)  Var sak har sin tid, och just nu är det tid för detta! Tror nog att jobbet står kvar utan mig där....  Nu längtar jag bara efter att komma iform igen! Ska försöka gå ner några kilon och bli lite duktigare med vad jag stoppar i mig. Det blir ingen vår-bebis för oss, men förhoppningsvis kommer den till hösten istället! :-)

För att återgå till Akza så är hon verkligen en tjockis. Det är nog inte bara att det är många bebisar utan tyvärr också lite övervikt.  Eftersom Peter har börjat jobba natt och inte får ha med sig henne så blir det tyvärr att hon kommer lite på undantag. Vi vill ju inte heller dra ner alltför mycket på maten då hon faktiskt har bebisar i magen (man ska inte banta när man är gravid!). Hon verkar dock må bra, och jag har en känsla av att det är mer än en valp i magen... Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt detta då jag börjar inse att det inte är rusning efter schäfer just nu.

Nej, nu ska jag gå ut i höstsolen och bara njuuuuuta av den vackra hösten, dofterna, solen och en kopp kaffe med nymicrad (känns ju som nybakat då!) bulle.

Ta hand om varandra!