Svar på Utmaningen!

Var är hunden född?
Occra är född på Kennel Teamwork i Nora. Bättre uppfödare kan man inte få! Där har matte Maritha och husse Sven-Einar tagit hand om henne dom första 8 veckorna. Husse hade alltid gröna gummistövlar på sig för valparna bet honom så i tårna hela tiden…. Matte har ett minne av hur hon fick rädda sig upp i kökssoffan vid ett tillfälle då Occra och hennes syster Odette gick till fullständig attack och bara ville bita i tårna…..
Hundens favoritgodis?
Hon älskar det mesta som går att äta, även om hon är lite ”kräsen” och alltid måste lukta och provsmaka innan hon sätter det i sig. Matte kan ju försöka förgifta henne…. Favvis är nog torkad blodpudding. Helst vill hon ha en variation av olika godisar.

Hur många egna halsband och koppel har hunden?
Tillhör den unika skaran som bara har ETT halsband och ETT koppel! Spårsele och lina givetvis. Dessa saker håller jag stenhårt i och låter dom aldrig försvinna ur sikte. Då har jag nämligen en sambo som snor dom och sedan vet man aldrig var dom tar vägen…. (Sorry Peter men det är ju sanningen! J )
Hur ser hundens förhållande till vatten ut?
Occra är en riktig badkruka. Efter 6 års tränande… så kan man nu slänga ut en leksak i vattnet som hon simmar ut och hämtar. Ja, efter att först stå och sparka med tassarna i vattnet och tro att hon når den om hon bara sträcker liiiiiite till på sig…. När hon väl är i vattnet är hon duktig på att simma (Till skillnad från henne flock-bror, Basco, som håller på att drunkna varenda gång!) I övrigt tycker hon väldigt mycket om att dricka vatten och är HELT otrolig på att HITTA vatten! Jag har försökt att sälja henne till Ökenfolket då hon är helt fenomenal på att leta upp små bäckar och rännilar i de mest torra områden som går att hitta. Hon sätter av som ett spjut och kommer hon efter i skogen kan man alltid hitta henne vid någon liten bäck där hon står och lapar i sig lite vatten.
Har hunden några ”kläder”? (täcken el. liknande)   
Ett vintertäcke i rött & svart som hon tycker är helt o.k så länge man inte sätter på bensnörena. Har det bara i bilen när det är kallt ute. Annars har vi filosofin att hundar som är i rörelse inte behöver något täcke på sig.
Har hunden något speciellt kännetecken som skiljer den från andra hundar i samma ras/färg?
Det skulle kanske vara dom hårda, stora elefantöronen som omöjligt kan ligga ner mer än en mikrosekund i taget!  Sen har hon efter sina 2 kullar ganska långa spenar efter sina mjölksugande monster till valpar….

Vad är/skulle vara den absolut bästa belöningen hunden kunde få?
Jag drömmer fortfarande om att gå in på lydnadsplanen där det står utplacerat människor i varje hörn, Som belöning när man tränat ett moment skulle man sedan låta henne springa fram till dessa människor som fick pussa på henne, ge henne godis och bara tala om för henne hur duktig hon var. Det hade varit den bästa belöningen hon kan få!  (Hon ÄLSKAR att köra sök, just för att det är så belöningen blir då!)
Vad är det bästa hunden vet?
Nya människor, social kontakt,

Har hunden någon alldeles speciell egenhet?
Hon ska alltid sitta i knät på folk! Vill direkt backa upp med bakbenen och sätta sig. Sitter man på huk sitter hon med baken i knät på en och framtassarna på marken. Ser lite kul ut!

Var sover hunden på natten?
Är husse hemma får hon sova med dom andra hundarna i deras hundrum. Där har dom en riktig säng med dubbla madrasser och täcke, så det är mjukt och skönt för dom. Är husse INTE hemma får hon ligga i mattes säng. Då brukar hon rulla ihop sig nere vid fötterna och snarkar högt och ljudligt….
Vad får hunden för foder?
Robur 33/20  (hmmm… heter det så?)  Funkar bra på alla hundarna. Tycker dock att hon på senaste tiden har sett lite tunn ut i hullet trots att hon får mycket mat. Vi får sätta det under utredning…
Hur reagerar hunden när den får några dagars vila?
Hon skulle aldrig börja med några ”hyss” inomhus om hon fick vila. Vilar vi så vilar hon. Hon är alltid med mig när jag går runt i huset, men hon blir aldrig så där ”rastlös” som ex. schäfern kan bli. Däremot är hon lite mer explosiv och på hugget när vi är ute, om hon har fått vila några dagar.
Vad tror du skulle vara hundens drömtillvaro?
Att bo med någon som var dagledig och kunde ägna all uppmärksamhet åt henne. Kanske vara terapihund eller liknande, där hon fick möta nya människor på dagarna. Träna sök varje dag…. Äta godsaker till frukost, bli kliad på magen till lunch och avsluta med en stund vid husväggen i solskenet innan solen går ner….

Något hyss som hunden pysslar med?
Vet inte om jag vill skriva om det här…men tömmer man inte ut Evelinas kiss ur pottan direkt, så är hon där och dricker upp det. Jag VET det är PISSÄCKLIGT!!!!  Hon är även ganska förtjust i hästbajs….


Skickar inte vidare detta till någon, för jag tycker egentligen inte om sådan här utmaningar….  /Johanna


Svåra beslut

Nu har jag bestämt mig för, att Occra ska omplaceras - OM jag hittar rätt familj vill säga!
Har varit på IPO-helg där det fanns ett antal Ängsbackens-hundar från olika kullar, och jag känner verkligen att det är schäfer som är "min" ras. Älskar dessa härliga, livliga, samarbetsvilliga hundar! Och inte gjorde det saken bättre att se deras kullar där alla hade otrooooliga bett och "av-på-knappar". Imponerande!

Ö.h.t var helgen väldigt inspirerande och rolig. Det var en dansk figurant vid namn Remmy Nielsen som höll i kursen. Lite egen.... men hela tiden noga med att vi själva skulle tänka hund och inte bara han som skulle stå och banka i oss olika "sanningar". Han var ganska tuff mot oss hundförare och ställde på oss i olika situationer. En käpphäst han hade var också att ska man kunna läsa hund måste man också kunna läsa förarna vilket hon praktiserade på oss på kvällarna.... Ja, jisses..... Lärorikt och intressant var det i alla fall! Tyckte särskilt om hans inställning till hur man ska behandla och träna hundarna genom schyssta metoder där anledningen till att det blir fel är för att vi människor inte kan läsa våra hundar. LÄS-LÄR-FÖRSTÅ var det han tyckte vi skulle komma ihåg från den helgen. Lättare sagt än gjort.... men det är verkligen kul att se så många olika hundar och deras "problem". Även pappa till min ev. blivande valp var med på kursen vilket var roligt att se. En stabil herre som inte haft det för lätt i livet (Importerad och körd på el och stackel med sin förra ägare). Verkar väldigt mentalt "trygg" och som komplement till Rappas höga temperament tror jag det kan bli kalasbra valpar.

Det är så härligt att vara iväg så här och bara tänka hund, prata hund, titta hund, träna hund, äta hund (öhh..)  Vardagen känns väldigt avlägsen och det var lite kämpigt att ta sig upp och jobba på måndagen efteråt.... Varför kan man inte få jobba med hund på heltid istället??!!  Hästar och hundar hela dagarna - det hade varit livet det! Kanske dags att se mig om efter ett nytt jobb....

Tanken kring att omplacera Occra har funnits där ett bra tag, men det är med väldigt dubbla känslor jag gör det. Hon ÄR en underbar liten hund som ligger mig varmt om hjärtat, och visst känns det som ett "nederlag" när jag har tagit beslut om att omplacera henne. Min dröm är att hon skulle komma till någon granne eller något, där jag ändå kunde hälsa på henne så mycket jag ville.... Vill ju vara med henne när hon blir gammal....  Men jag kommer ALDRIG mer ha två hundar samtidigt. Det klarar jag inte av då jag tycker det är otroligt stressande att känna att den andra hunden inte får den uppmärksamhet den förtjänar. Det är ju redan idag svårt med bara EN hund!  Jag slängde ut en tråd om detta på ett hundforum, och det var intressant att se hur olika svar man fick. 8 av 10 tyckte det var rätt att omplacera henne medans övriga tyckte att dom "aldrig skulle kunna se sig själv i spegeln efter ett sådant svek mot hunden!".

Har fått lite svar på en annons jag satte ut, men inga som jag tycker är så där jättebra. Har ingen brådska. I värsta fall får hon vara kvar och var lite lekkompis till nya valpen. Det är ju ändå inte förrän efter ca. 1 år som den "riktiga" träningen börjar med valpen. Det är viktigast för mig att jag hittar ett BRA hem till henne!

Kära blogg-läsare. Om ni vet någon i er familj, släkt, vänner som är ute efter en trevlig hund till sällskap men ändå villiga att lägga tid på aktivering (man behöver inte ha mål att ge sig ut och tävla!) så hör av er till mig!!!

Nu ska jag gå och pussa lite på henne....

Tjing!