Kan hundar ha ADHD?????

Av diverse olika skäl föll det sig så att Dimma fick följa med till jobbet i natt. Tänkte då även låta henne prova på det ljuva livet som Väktarhund, så hon skulle få riktig smak på sitt framtida yrke.


När större och värsta delen var gjord av mitt pass så återstod 4 timmar kvar av natten och jag tänkte att här var det ett bra läge att åka in och byta hund. Lämnade av Besten i min privata bil och tog ut Dimma. Besten tittade förundrat på mig, och såg ut att tänka:

"Och vad hade du tänkt att använda HENNE till???" Tänk om jag visste innebörden av det som Besten försökte tala om för mig.


Tänkte att jag skulle mjukstarta lite med Dimma genom att ta in henne på vårt kontor som även innehåller garage med mera. Sagt och gjort lät henne komma in och känna den gudomliga känslan av att får jobba i "rikets tjänst". Det började med att jag skulle öppna ytterdörren som leder in till kontoret. Det var bara det att Dimma inte fattade att det var en dörr med glas i. Tre gånger försökte hon forcera glasrutan innan jag äntligen fick upp dörren. Då far hon in som en besatt och irrar sig in i garaget. När jag kommer in i detsamma ser jag henne röja runt i en av våra stora värdebilsbussar där någon glömt stänga dörren in till skuffen. Efter lite om och men lyckas jag få lite kontroll på hunden. Tar med henne in i vårt utsättningsrum där hon lyckas med bedriften att riva ner ett helt ställ med radioapparater, välta en papperskorg, välta en kontorsstol, trassla in sig i en laddkabel till en telefon och detta under loppet av ca 30 sek innan jag får nog och tar med henne ut till bilen.


"Jaja det blir nog bättre när hon fått kommit ut på något objekt" tänkte jag.


Vi började med ett bygge där hon skulle få lite miljöträning. Väl framme vid bygget ska jag öppna en gånggrind som leder in till det inhägnade bygget. Öppnar och går in. Vad tror ni då hunden gör, jo försöker gå igenom Gunnebostaketet istället för att gå in genom dörren, och inte en gång utan två gånger innan jag får visat henne den "rätta" vägen in. Väl innanför dörren så får Dimma för sig den briljanta idén att gå på mina fötter och ben vilket leder till att den ståtliga Vaktmannen med alla sina välutvecklade muskler faller som en fura till backen. Nu börjar mitt tålamod tryta kan jag lova. När jag lyckats resa mig och mina muskler upp från backen går vi upp för en lång trappa och upp på en avsats. Ni ska ju inte tro att Dimma tänkte ta den "jobbiga" vägen ner för trappan igen, nä då här hade vi bestämt oss för att hoppa ner istället. Jag får i sista sekunden tag i henne och förklara på mitt mest pedagogiska sätt olämpligheten i att hoppa ner ca 5 meter.......*suck*.


"Jaja vad kan bli värre än det här" tänker jag i mitt stilla sinne.


Åker vidare till ett annat objekt. Här måste man öppna två grindar för att komma in. Nu har ju hundjäveln förvisso lärt sig att man går in där husse går in. Men tålamodet hos Dimma verkar tryta något så hon försöker ta sig in i en springa på ca 30cm mellan grindarna.........vilket få till följd att hon kilar fast sig där. Och som alla som har schäfer vet så finns det få raser som kan tjuta så som en schäfer kan när de själva tycker synd om sig själva.................


"Sitt du där tills jag låst upp och fått isär grindarna. Då kan du iaf inte ställa till med något" säger jag till henne medan jag låser upp och öppnar grindarna. Inte har hon tagit illa vid sig av händelsen heller för när vi kommer in på området så far hon upp i containrar, försöker klättra upp på en stege, hoppar upp på flaket på en minilastbil, försöker ta sig in i en grävskopa m.m. m.m.


"Det här är ju inte sant. Hon har ju inte bara ADHD hon har ju för fan hela alfabetet gånger 2" tänker jag när vi går runt på objeket.


På nästa anhalt i natten tänkte jag ta med henne ner i ett simpelt och enkelt garage, där jag anser att det inte kan hända så mycket mer än vad som redan hänt. Sagt och gjort ner i garaget och knallar runt lite. Hon är förvisso ivrig som en tonåring på en studentfest men inga allvarlig incidenter inträffar............tills hon mitt i garaget sätter sig och skiter!!!! Och inte en sådär liten lagom hög utan värsta "bajamajatömningen". Och bajspåsar har man ju med sig.................yeah sure..........tänker inte närmare gå in på hur jag "plockade" upp efter henne men med lite fantasti och stort engagemang löste sig även det lilla problemet!!!! Efter detta fick jag nog och kastade in henne i bilen och körde tillbaka henne till min privata bil där jag kastade in henne med några väl valda ord om att det lär dröja länge innan hon får åka med husse till jobbet igen!!!! Får väl se hur länge det blir?????


Vi får väl se om hon klarar L-testet i vår..........om inte någon (nämner inga namn) har slagit ihjäl henne först, eller kanske skurit halsen av henne med en slö skridsko..............!!!!!! Jaja får väl skylla på att hon är ung och oerfaren, inte för att jag i min vildaste fantasi tror att det kommer att bli bättre med åren, men det känns ju skönt att ändå ha något att skylla på.


Ha en underbart God jul och ett Gott Nytt År!!!!


Peter och "Alfabetet x 2"