Lite senaste nytt

Hej på er alla!

Nu var det ju jääääättelänge sedan jag bloggade lite, så det är väl dags att uppdatera världen med vad jag har hittat på den senaste tiden :-)

I lördags var det en strålande, solig, vinterdag och Peter och tjejerna drog iväg till Kilsbergen för att åka pulka. Jag var FRIVILLIGT kvar hemma för att städa huset. Vad gör man väl inte för en stunds lugn och ro.... Ångrade mig dock ganska snabbt efter att dom hade lämnat huset. På efermiddagen kom min bror och hans familj på besök för att fira Evelina. Det blev tårtkalas och lite spel tillsammans med barnen och en trevlig eftermiddag. Brorsan bor i Örebro, men han är nog den som är mest sällan hemma hos oss av någon konstig anledning. Oftast blir det att vi träffas hemma hos mina föräldrar på olika familjekalas.  Lördagkvällen blev sedan god mat och bus med tjejerna. Det är så roligt när Emelie är och hälsar på och Evelina tycker det är så kul att "hänga" med sin storasyster. Dock är hon lite avundsjuk och man får inte kramas och pussas för mycket med Emelie när lillasyster ser på....

Söndagen sedan var det "barnkalas" där även föräldrarna var med. Det var fullt hus med 6 barn med föräldrar. Tårta, glass, bus, lek och avslutande fiskdamm. Jättetrevligt! Trist att man inte gör sig anledning till fest lite oftare... :-)

OJ! Nu är det fredag kväll och ett tag sedan jag skrev början här på bloggen. Well Well. Så kan det ju bli! Har precis kommit hem från en kväll på Byblos, en libanesisk restaurang här i Örebro. Där var jag, Peter, Evelina, Peters föräldrar och mina föräldrar. Väldigt gott och trevligt. Avslutade med tårta och kaffe hos mamma och pappa där Evelina sedan ska sova över i helgen. Jag och Peter ska nämligen på IPO-kurs utanför Enköping. OG Åker har tagit hit en dansk figurant. Ska bli jättekul att träffa lite annat hundfolk och prata hund en hel helg...  Peter ska träna med Akza och jag ska bara vara med som åskådare. Liksom ingen idé att köra med Occra poccra.... Men hon ska följa med i alla fall och jag hoppas jag får tid att aktivera även henne lite.

Har varit astrött i helgen vilket har varit jobbigt. Varit iväg på mässa i Stockholm, sena kvällar hemma och ganska stressigt på jobbigt vilket också har varit en orsak till trötthet. Peters föräldrar har varit här hela veckan vilket har varit trevligt.

Jag återkommer efter helgen med rapport om vad vi hittade på. Kanske jag även lyckades knäppa några bilder? Min EV. blivande valps mamma och pappa kommer vara där samt andra släktingar. Intressant. Jag lär nog inte bli mindre sugen på schäfervalp....

Kram på er!

Visst är jag snygg?

33427-24
Här är Occra med sin "favvis-boll-som-jag-får-ha-här-inne-när-jag-leker". Det är den som Evelina brukar gömma på hallgolvet. Heeelt osynlig för Occra....  Det är den vi brukar spela fotboll med i vardagsrummet också, Occra och jag. Kul tycker hon. Frustrerande tycker Akza och Basco som är instängda och inte får vara med....  Det är även den jag i kväll har lärt henne att balansera på nosen. Inte så himla svår när man är boxer, men hon såg så söt ut där hon satt och "skelade" med ögonen och väntade på mitt "varsågod". Får se om husse kommer hem snart så han kan ta en bild på detta som jag kan lägga ut till er blogg-läsare.

I dag har vi också tränat lite vidare på tricket "städa". Jag tycker det vore så oerhört praktiskt om Occra kunde lära sig det. Jag har klickern, godis, ett litet gosedjur och en korg. Att få henne att hålla fast gosedjuret är ju ganska lätt, men att sedan få henne att lägga det i korgen är ju lite knivigare. Ändrade så att jag höll korgen i mitt knä och fick då in några "fullträffar" när hon ville ge djuret till mig men istället kom åt korgen. Jag hade tunnbröd som godis vilket kanske inte var det mest upphetsande jag kunde hitta, men hon tyckte det var roligt att få hitta på något i alla fall.

Det jag tycker är svårt med alla klicker-övningar är att dom lätt fastnar i ANDRA klickerövningar dom har gjort. Vi har ex. lärt henne att låta som en MC (morra på det sättet) och det tar hon ju till i tid och otid när hon inte riktigt förstår vad jag vill. Likaså lägger hon sig gärna med huvudet mellan tassarn, vilket är en sak jag gjorde med henne för 100 år sedan och därefter inte har tränat det med henne på ytterligare 50 år.... minst....  Måste erkänna att de saker man klickat in oftast sitter som berget!

Nästa helg ska vi på IPO-kurs med en massa schäferfolk. Undrar om jag kommer att bli sugen på schäfer då igen... Dom senaste dagarna har jag dock varit övertygad om att jag ska vänta med ytterligare en hund. Jag HINNER inte och jag blir galen redan som det är med att ta hand om dom vi har. Har pulsat i knädjup snö nu flera dagar i rad, och när man gör det kl. 05.30 på morgonen i kolsvart mörker och med snö från trädgrenarna i skogen som letar sig in i nacken.... då inser man att det ändå är frimärksamling man ska ägna sig åt!

Min otrooooooligt arbetskrävande hund har nu efter sitt lilla klicker och "trix"-pass lagt sig vid mina fötter här vid skrivbordet och börjat snarka.... Jisses... Ja, någon krävande arbetsmaskin till hund kan man knappast beskylla henne för att vara! Men en otroligt gosig, mysig och social fröken som är aldeles speciell på sitt eget lilla vis och som charmar alla som inte har ont av hundar som vill sitta i knä:t och pussas med vidrig andedräkt...., ja det är hon allt!

Parabolen har fått någon felinställning efter stormarna här, så jag är utan TV ifall ni undrar varför jag har blivit så flitig på att uppdatera bloggen. Å så håller jag ju mitt nyårslöfte! Ja, det ena av dom i alla fall... Det andra har jag fortfarande inte fått några råd från er, kära bloggläsare !  Ja, om det nu ÄR några som läser bloggen vill säga....

Tack och godnatt! I morgon är det fredag och Emelie kommer hit. Kalas i dagarna två för släkt och kompisar till Evelina. Trevlig Helg på er!

 

Våran 3-åring

33427-23
Här har ni våran underbara 3-åring i egen hög person! Vem som är hennes största idol tror jag att ni kanske kan lista ut själva.... I går fyllde hon år och firade dagen med att vara hängig, snorig, grinig och klädd i pyamas hela dagen... Fyller man år för man göra som man vill ! :-)  Det var TÄNKT att dagen skulle vara att hon fick paket på sängen av mamma, åka en liten stund till dagis, bjuda glass på sina dagiskompisar, bli hämtad tidigare och firad av mormor, morfar och mamma på eftermiddagen. Peter är på kurs i Stockholm tisdag och onsdag så han kan tyvärr inte vara med på själva födelsedagen.

Verkligeheten blev dock en annan.... Kl. 5 på morgonen väcker Peter mig och säger att hans bil är trasig och han måste ta min bil. Javisst, säger jag lite sömnigt, och somnar sedan om. Kl. 08.30 inser jag plötsligt att det innebär att JAG inte har någon bil! Ringer och kollar av med jobbet om det är o.k att jag är hemma vilket det är. Säger till dagis att vi får vara hemma isället. Sen blir det istället en dag med mycket Evelina-lekar (jag har bl.a varit sjuk patient, dagisbarn, dockans mormor m.m.). Min mamma och pappa kommer vid lunchtid och jag inser då att Evelina egentligen borde ha sovit lite lunchvila. Hon är såååå grinig och mormor och morfar får knappt titta på henne utan att hon får utbrott! Trist för mina stackars föräldrar, men dom inser förhoppningsvis att hon bara är en trött och förkyld 3-åring. Det ligger en stor hög med paket på golvet när vi sitter och fikar, men hon är knappt intresserad. Sådan har hon alltid varit vad det gäller paket och godis. Får se hur länge det håller i sig....  Det blir glasstårta med 3 ljus i och sedan paketöppning. Hon får en Pippi-peruk, sångbok med CD-skiva. Lilla Gubben-gosedjur, leksakspiano, Flexitrack-bana med dinosaurier, tuschpennor, pussel m.m  Pianot var en riktig "hit" och där sitter hon gärna och spelar och sjunger på dagarna.  På lördag kommer min bror med familj och på söndag kommer 5 kompisar till Evelina och deras föräldrar för att ha lite kalas. Även farmor och farfar dyker upp och dom stannar sedan en vecka då dom ska på någon camping-kurs i Örebro i slutet av veckan.

Själv är jag brakförkyld!!! TV:n funkar inte (något med ViaSat-kortet) utan jag får titta på alla gamla filmer vi har istället... Började redan i måndags med att bara vara en sån där genomjävlig måndag som vissa dagar kan vara. Allt gick tokfel på jobbet. Inte bara för mig utan för alla avdelningar. Jisses... Man bara önskade att dagen tog slut så snabbt som möjligt. Fasade lite för ridningen på kvällen och bävade att även den skulle gå dåligt - men tvärtom så gick det så himla bra! Jag fick "loss" henne ganska snabbt och sedan var hon väldigt trevlig att rida. Vi tränade på förvänd galopp och början till galoppombyten, vilket hon var en klippa på. Jättekul!!! Det är tur att man har sådana här ridtillfällen ibland för annars lägger man nästan ner det här med ridningen.....  Nu längtar jag redan till nästa måndag igen! :)

Nu väntar sångstund med Evelina. Ja, bilen funkar ju fortfarande inte... och snoret hänger på både mig och Evelina, så vi sjukskrev oss idag också. Hundarna får tyvärr inte mycket aktivering när jag inte kan lämna Evelina ensam på dagarna men det är inte mycket att göra åt. Boxrarna vill inte vara ute ändå då det är så kallt. Jag får ta fram klickern i eftermiddag får vi se vad det blir....

Kram på er!

Nu är det vinter!

33427-22

Oj oj! Nu var det verkligen vinter när man vaknade! Här har snö:at massor, och hundarna kunde inte skita ute på ängen för det var så mycket snö så bajset kom aldrig ner, om ni förstår vad jag menar... I skogen gick det dock bra tyckte dom! Precis som sin mamma så for Akza omkring och borrade huvudet ner i snön för att se om det finns något roligt att hitta där.  Och precis som vanligt så tycker Occra det är lite mycket snö, så hon går i dom fotstegen som jag trampar upp så hon slipper anstränga sig för mycket.... Vi hade tänkt en tur till pulkabacken idag men vi måste nog först skotta fram bilen och sedan är det väl för mycket lössnö för att man ska kunna åka utan att drunkna i snö. Evelina är fortfarande en liten försiktig dam som inte tycker om när det blir för kallt & blött eller läskigt på annat sätt. I går åkte vi 2 gånger ner för en liten pulkabacken och sedan tyckte hon att det räckte.... Å andra sidan är hon helt galen i att åka i Gustavsviks vattenrutchkana med massor av gupp och svängar. Hmm....

Gårdagen jobbade Peter mellan 10-16. Jag och Evelina hade lite lugn förmiddag och var hemma och pysslade i huset. Sen drog vi på oss vinterkläderna och körde till en pulkabacke som ligger vid mormor och morfars hus. Där blev det två åk.... och lite gunga... och sen ville fröken gå in till mormor istället. Hon tyckte absolut att jag skulle åka iväg och jobba (!) så jag lämnade henne där och gick ut på en långpromenad istället. Det var så himla jobbigt att masa sig iväg, det blåste kallt, trist att gå etc.  men efter 10-15 minuter kom jag igång, musklerna mjukades upp, man började få upp värmen och flåset.... och det var bara SÅ skönt! Jag höll ett jädra tempo (som jag alltid gör när jag är ute och går. Fråga mina kompisar hur det är att gå med mig på sta'n! ) och jag hade lätt kunna gå flera timmar! Nu blev det inte så, men EN timma blev det i alla fall innan jag gick tillbaka till mamma och pappa som hade dukat fram lunchen på bordet. Det är himla skönt att ha sina föräldrar i samma stad..... :-)

Jag har blivit SMÄLLFET !!!!! och vill himla gärna gå ner MINST 6 kilo. Fick inte på mig mina thermobyxor igår.... Problemet är att jag har noll karraktär och noll motiviation.

Argument: Mina kläder i garderoben är endast ett fåtal som fortfarande passar
Motargument från mig: Ja, men jag ser ju riktigt snygg ut i dom där mamma-tröjorna jag har kvar från när jag väntade Evelina....

Argument: Man behöver inte alltid äta massa onyttigheter
Motargument från mig: Men det ÄR ju så himla gott och man SKA ju njuta av livet. Vad gör det om jag lever ett lite kortare liv när jag i alla fall har haft ett liv som jag njuter av?

Argument: Man kan röra sig lite mer om dagarna
Motargument från mig: Jag rör mig ganska mycket på jobbet + lunchpromenad med Occra. Det är mer än vad många gör. Det måste väl räcka?...

Men när jag beklagade mig som mest för min mamma om att jag inte har någon motivation eller mål för att komma ut lite mera så säger hon "Men du kan väl göra det för Occras skull?"  Jisses vad korkad man kan vara!! Här sitter jag och klagar på bloggen över att jag aldrig tränar henne och hur synd det är om oss, och så kan jag ju faktiskt slå "två flugor i en smäll" och se till att både hon och jag kommer ut lite mera!  Nu ska det bli fler promenader på elljus-spåret på kvällarna!  Jag bara MÅSTE gå ner i vikt!  Är det någon läsare som har goda, praktiska, genomförbara råd att ge mig så är ni välkomna att höra av er!  Just det här med att säga nej till god mat är ju så himla svårt.....

Snöskottning är nog bra träning tror jag så nu ska jag ge mit ut och skotta fram bilen! :-)

p.s Har beställt "Klickerträning för din hund", "Kontaktkontraktet" samt "Dominans och ledarskap - Fakta eller fantasi". Ska ni beställa hundböcker så gå in på bokus.com  Ungefär halva priset mot vad det kostar att beställa från ex. Canis hemsida.... d.s

Kompisar!

Barn och hund
Hittade en bild i vår bildarkiv på Occra och Evelina. Den här är i från i somras när Evelina matar Occra med vinbär. Ett av dom få tillfällen man kan fånga Evelina och Occra på samma bild då Evelina inte är så himla förtjust i att ha henne svansande omkring sig. Hon har redan lärt sig hur man sätter för kompostgallret för sin dörr så att inte Occra ska komma in.... och om O. luktar eller tittar på hennes leksaker kommer det ett illtjut "OCCRA FÅÅÅÅÅR INTE RÖRA MINA LEKSAKER!!!!!!"  I går blev jag därför väldigt överraskad då Evelina tog sin boll och "gömde" den för Occra, sa "leta" och sedan sprang före henne för att visa var hon hade lagt den....  När Occra hade fått den kommenderade hon "stilla" och Occra puttade fram bollen med nosen till Evelina så dom kunde göra samma sak igen. Dom var så söta att titta på! Occra är helt fantastisk med barn och lugnet själv. Hade aldrig varit orolig för att lämna henne med Evelina, vilket jag däremot hade varit om Basco hade varit med. Han är så himla "på" ! Sist stod Evelina och tittade på honom utanför gallret till deras hundrum, och B. stod som vanligt vid grinden och glodde tillbaka. Men så plötsligt tog han sats och skällde till så Evelina hoppade 5 meter upp i luften och blev livrädd! Jag lovar er, att hade hundar kunnat skratta så hade han legat dubbel på golvet och kiknat av skratt!! Han äääääälskar att skrämma små barn så där!  En fullständigt galen hund med mycket personlighet och som man både hatar och älskar på samma gång. Ja Jisses. Den hunden lär inte gå en spårlöst förbi i livet inte....

Nej nu tycker E. att vi ska ha sångstund med henne och dockan så då är det väl bara att ställa upp! :-)

Ha det bra!

/Johanna

Några tankar under dagens promenad

I dag hade jag "Occra Poccra Lingonsylt" (ja hon heter så! ) med mig på jobbet igen. Det är så suveränt att jag kan ha det! I dag toksprang hon in från bilen till jobbet och var SÅ glad att hon fick följa med igen. Hon har sina bästisar i personalen här, och hon är ju inte direkt svårflörtad att sitta och kela med.... Idag hoppade hon dock upp på en kund som fick låna klädborsten efteråt... *pinsamt*

Lunchpromenaden blev först lite lydnadsträning med ingångar och positioner. Sen gick vi runt sjön och jag stannade på några ställen och tränade henne lite på "ut-kommandot", dvs. springa rakt ut från mig, ex. om man vill ha ut henne djupare i uppletanderuta etc.  Funkade bra till en början men sedan började det knasa sig, så då avslutade jag med några "lätta" utskick och så fick det räcka så.  Vi möte ett gäng med 8 st. småbjäbbande hundar som Occra tyckte hon kunde äta upp... Hon skötte sig ganska bra men gick med full ragg och okontaktbar vilket jag egentligen inte tycker är acceptabelt. Dock inga utfall som hon gjorde i sina ungdoms dagar vilket vi väl få ta som att det finns ett visst mått av utveklingsbarhet även i henne...

Gick mycket och funderade på hur hon är som individ och varför vår träning inte fungerar. Kom på några saker:

Problem: Hon är loj och ganska ointresserad vid träningen
Lösning: Jag är har fel motiviation som gör att hon inte tycker det är tillräckligt spännande och roligt!

Problem: Jag kan inte motivera henne tillräckligt
Lösning: ????? 

Använder man sig av godis så säger Occra "Tack. Det var gott" och sedan är det bra med det.  Min ÖNSKAN är att hon säger "Mums. Har du mera. Jag VILL ha mera!!!!".
Använder man sig av kampen så kampar hon riktigt bra stundtals, men det är likadant där att det är inget hon skulle "gå i döden" för att få. Ållan som var bolltokig kunde man nog skicka genom eld och vatten för att få sin älskade boll....
Ibland känns hon nästan "kuvad" med mig istället för att som jag vill att hon ska vara - glad, busig, ta för sig, VILJA jobba MED mig !!!  Hon är himla lydig, snäll och känner sig nog väldigt trygg i mitt sällskap men det är just den där arbetsglöden och arbetsglädjen som saknas. Hon tycker det är kul i så kort, korta stunder  och stänger sedan av för att gå och lukta på någon blomma eller titta på en gråsparv eller något. Det är FÅ gånger som hon uppmanar till arbete av sig själv. 

Förstår ni nu, kära bloggläsare, varför jag funderar på att köpa en schäfervalp..... OM jag bara kunde hitta "rätt knappar" på Occra så kanske det funkar ??? Eller ÄR hon sådan här som individ? Man kan ju inte ändra om hur mycket som helst i dom egenskaper som hon har / inte har.  Jag har trots allt försökt i över 6 års tid.... Så här med facit i hand så skulle hon fått MYYYYYcket större friheter som valp- och unghund. Å andra sidan har jag en boxer som går att ha i möblerade rum, vilket inte går att säga om alla....

Kommentare mottages tacksamt!

Nu ska jag ut i mörkret och gå en sväng. Sedan bär det av till köpcentret för att köpa 3-årspresenter till Evelina som fyller på tisdag. Stora tjejen! :-) Det blir inte något kalas förrän nästa helg igen, då även farmor och farfar från Gnosjö kommer upp.

Måste bara avsluta med att berätta om vad som hände igår också... Peter och hans band E.S.M har flyttat in i vårt garage med en bautastor ljudanläggning!!!! Dom spelade igår så det hördes över halva Örebro.... Dom är SUPERSERIÖSA och nu ska garaget varmisoleras och fixas. Ja, jisses. Det är verkligen deras lekstuga.... Tur jag har mina hästar som "kompensation". Firade dock i går med chokladpudding att det himla trumsetet nu har flyttat ut från arbetsrummet. Skööööönt!

Tjing Bing!

Träning i stormväder

33427-19

I dag har varit en sån där riktig "tråkdag" då hundarna har fått minimalt med träning. Blir så ledsen i hjärtat när det är så. Peter har som motto "dom dör inte av det", men jag tycker det är pisstråkigt när det blir så!  Det som jag är jättedålig på är att faktiskt träna hund INNE! Man behöver inte alltid har en välklippt appellplan eller 3 hektar gallrad skogsmark.... Maria och ni andra klickerfantaster - vad tycker ni är bra övningar att göra inne???  Tips på aktivering när det är mörkt och kallt mottages tacksamt!  Funderar fortfarande på det här med två hundar eller inte, och tror ibland att jag kanske inte har "kämpat" tillräckligt med Occra. Kanske ska jag bara hitta nytt sätt att träna på? Vad är det som gör att det blir "bättre" bara för att man får en ny hund?  Bara för att jag inte får omdelbar respons från Occra när jag tränar, så kanske det inte är hundens fel utan snarare mitt? Eller är det "personkemin" mellan oss som inte stämmer? Grrr.... Mycket tankar och funderingar hit och dit.

I går när Peter kom hem på kvällen tog jag mig faktiskt i kragen och körde bort till en fotbollsplan som ligger här i närheten. Tänkte att det kanske var lampor tända där, men det var det inte. Däremot hade dom ett lång elljussspår som jag hade glömt bort. Perfekt att träna där! Det blåste enormt mycket och Occra var som en sprallig lite fölunge :-)  Övade lite kontakt, inkallningar, apportering, framförgående, ställande etc.  Hon hade en jäkla speed i inkallningarna. Troligtvis för att hon är lite mörkrädd och hon tyckte att matte lämnade henne allt för långt bort....  20 minuter träning, sen tycker Occra inte det är så himla kul längre. Att nöta ett och samma moment är INTE hennes melodi. Å andra sidan är det kanske anledningen att vi inte kommer vidare då det aldrig hinner bli "inlärt" och befäst då jag inte kör så många repetitioner på det i följd?

På ridningen i måndags fick vi nya hästar vi ska ha en period nu. Fick ett trevligt sto som heter Fjädern och kämpade som ett djur med henne! Tyvärr är det ofta som vår ridlärare säger, att man får aldrig riktigt "skörda frukterna av sitt arbete". O.k Hon gick ganska bra på slutet av lektionen, men jag vet att nästa gång jag kommer måste jag börja om från noll igen.... *suck*  Önskar jag hade tid och råd för att vara medryttare på någon privathäst. Så var det när jag bodde i Gbg. å jädrar vad kul jag hade! Kunde träna, tävla etc. hur mycket jag ville. Nu har jag blivit lite nyfiken på det här med Akademsik Ridning och tänkte vara med som åskådare på en träningshelg i mars. Ska bli jätteintressant att höra mer om den filosofin i ridningen.
Skulle önska jag kunde ha tid och råd med en klickerkurs också.... Vi får väl se!

Nu får det vara slutbloggat för idag. Ses i morgon!

/Johanna

BRUKSTORPETS BRUKSÖRON!

33427-20

Vi vill gärna stolt presentera BRUKSTORPETS snyggaste BRUKSÖRON! ! !
Vi är otroligt stolta över att ha fått fram en hund som totalt avsaknar allt vad rasstandarden säger om hur boxeröron ska se ut. Att hon blir jämförd med en pitbull ser vi som en merit i vår avel. Det är inte utsidan som räknas - utan insidan! :-)

Skämt å sido vill vi bara visa upp vår vackra granne i väster, Brukstorpets Cami.  Just nu fick min kära dotter ett hysteriskt utbrott. Jag återkommer senare....

/Johanna

Jisses vad det blåser!!!

Jag tycker det är såååå härligt när det blåser. Älskar det!!!! Då känner man att man lever!  Hos oss är det ganska starka vindar, men jag tror inte det är riktigt så illa som det är i Småland/Västkusten.  Taket ligger kvar och jag kan gå upprätt....

I går var Occra med till jobbet. Var inte så sugen på att gå i skogen ifall det är något träd som skulle komma farande, så jag gick asfaltsslingan runt sjön istället - Nej, jag menar ISSLINGAN runt sjön.... Det var total blankis på hela vägen så jag och Occra såg ut som två som Geishor där vi trippade fram på isen. I en nedförsbacken med medvind i ryggen fick jag mig också en liten åktur (dock på fötterna!) och jag skrattade gott åt oss båda för vi kan inte sett kloka ut någon av oss. Synd jag inte hade kameran med mig för Occras öron blåste rätt upp hela tiden så hon såg störtskön ut! :-)

Tror inte Occra tyckte det var livets roligaste dag kanske, för efter den lilla slingan på 40 minuter fick hon gå in och sova under skrivbordet igen. Det var inte läge att hitta på så mycket mer i det här vädret.  Hon är ganska "tråkig" på våra promenader då hon går efter mig konstant i bakhasorna. Hon är inte en sån här tokhund som springer omkring som ett yrväder utan hon håller sig kring mig. Ibland kan hon gå lite före, men hon stannar upp så fort hon tycker att jag är för långt borta. Ibland kan jag "reta mig på" att hon är sådan men efter att ha sett ett himla bra hundprogram på TV4 + (måndagar 20.00 Har ni sett det? Det är helt suveränt!!!) så sa han att "en hund som accepterar dig som ledare ska gå bakom eller bredvid dig på promenaderna". Så nu får jag väl bara vara glad att hon gör så istället?....  I går när vi var hemma travade hon också efter mig hela dagen. Går jag på toaletten, ja då följer hon med och lägger sig på badrumsmattan. Sitter jag och leker med Evelina, då ligger hon också på golvet bredvid oss. Lagar jag mat sitter hon vid mina fötter (o.k Vilken hund gör väl inte det?...)  Kanske jag har "skämt bort henne" med att det alltid händer saker om kring mig? Kanske tycker hon bara om mitt sällskap?


Måste bara berätta hur otroligt duktiga vi var i söndags. Vi storstädade hela huset! Jag fattar inte riktigt vad det var för ryck vi fick, men fint blev det! Evelina gick omkring i pyamas HELA dagen och var jättenöjd med att få vara hemma med sin mamma och pappa. :-)


Nej nu måste jag jobba. Ha det bra!


Snön har kommit!

Var ute på lunchen i första "riktiga" snön som kommit i vinter! Eftersom mitt jobb ligger uppe i Bergen (ok. det är väl kanske inte mer än 200 meter över havet, men ändock!), så var det ännu mer snö där än vad det är i övriga Örebro. Occra tyckte det var lite roligt att springa i snön, men matte tyckte nog det var ännu roligare... Kastade snöbollar ut på snöiga skogspartier så hon fick jobba lite. Insåg också ganska snart att jobba i Kilsbergen på vintern OCH ha hund kommer att bli en jobbig tid för mig. (Det är min första vinter på det här jobbet)  Visst, det är jättefint och snö och härligt på alla sätt och vis OM det inte vore för det faktum att det enda man skottar där uppe är stora asfaltsvägen och gångvägarna in till huset. I övrigt är det skidspår, skidspår, skidspår ÖVERALLT!!!!  Vill man inte gå i skidspåret, vilket inte är så populärt av dom som åker skidor, så får man gå i skogen och pulsa i snö upp till knäna. ASJOBBIGT! Och nu är det ändå inte mycket snö....  Får trösta mig med att det kanske hjälper mig med ännu ett av mina nyårslöften - ni vet det där med vikten.....

Det blev en promenad med snöbus och "gömma leksak i snön" vilket alltid roar lilla fröken. Satte mig en stund i skogen och lyssnade på tystnaden. Det var som om hela världen var inbäddad i vit, tjock bommul där man satt under dom snötyngda träden - och så var det KNÄPPTYST! Nästan overkligt.... Ja, tills Occra kom frustande och flåsande då förståss. Henne hör man verkligen när hon kommer! :-)

Funderar mycket på om jag ska köpa valp till våren eller inte. Vad tycker ni, kära bloggläsare. Fördelar? Nackdelar? Hjälp tages tacksamt emot!  Ni kanske undrar varför jag vill ha ny hund när jag har Occra? Ja, anledningen är väl att jag egentligen inte "klarar av henne". Hon är svår att jobba med då hon är så otroligt svårmotiverad och seg som individ. Vi tragglar och tragglar och kommer ingenstans. Belönar man med kamp, boll eller godis så tycker hon det är lite kul för studen men den lilla motivationslågan man har tänt brinner ut på noll komma noll sekunder.... Passar det inte fröken så är det ingen idé att fortsätta för då har hon bestämt sig för att hon inte vill vara med. Hon kan lyda för att hon "måste" lyda, men hon gör det inte för att hon så gärna vill jobba och kämpa för att få den där ev. belöningen som jag har.  Javisst, schäfer är lättare att jobba med - och visst- boxer är en utmaning.  Jag har nog kommit till insikten att jag inte är beredd att anta den utmaningen... Occra är jättegullig och söt och duktig på alla sätt och vis, men hon saknar det där drivet och engagemanget som gör att det blir ROLIGT att träna, för både mig och henne! Jag har tappat gnistan att träna hund fullständigt, och gör det bara för att jag vet att Occra behöver det. 

Kommer en ny hund (schäfertik i så fall) att ändra på det? Blir det roligare att träna hund?  Vad kommer Occra att tycka? Jag har ju sagt att jag aldrig mer ska ha två hundar samtidigt.... Anledningen till att jag omplacerade Ålli var dock att hon inte trivdes i flocken längre, och till slut inte lämnade mig en meter utan satt kvar på trappen när husse skulle ut och rasta hundarna. Det funkade inte i längden och var oerhört frustrerande för både mig och henne! Jag hade ständigt dåligt samvete för att hon inte fick min tid och uppmärksamhet som förrut. Nu har hon det jättebra och är ensamhund hos en väktare i Gbg.  Hon saknar inte mig ett dugg, det är jag helt övertygad om.  Däremot saknar jag henne väldigt mycket ibland. Hon är trots allt min första hund och vi har haft mycket kul ihop!

Nej nu orkar jag inte skriva mera.  Hör av er med era funderingar kring det här med en eller två hundar! Tack på förhand!


Dagens promenad

Occra med på jobbet idag också. Som vanligt är hon själaglad att träffa alla mina kolegor! Ligger och snarkar högt när jag pratar med kunder.... Undrar om det hörs till dom genom telefonluren? Hmm...
På lunchen går vi en sväng i skogen. Det är som rena slalombanan att gå över alla omkullblåsa träd. Även väääldigt blött och geggit. Trist!  Hittar två stora stenar som jag kör "upp på" och sedan provar jag att köra lite dirrigeringsövningar med henne till dom. Hon är måttligt road och försöker istället apportera pinnar till mig alt. skälla ut mig! :-) Till slut är hon ganska duktig på det och står och balanserar på dom små stenblocken som jag pekar på.   Fortsätter med att göra lite "inskick" på mig själv där hon får skälla och bevaka. Det tycker hon är så himla kul och när hon väl får "varsågod" så hugger hon som en kobra i skinntrasan. DÅ går det minsann, men kör vi skydd med skyddsarm så vill hon INTE bita. Hon bara nosar på den och letar efter snöret att bita i istället. Ibland har jag funderat på om hon helt enkelt har ont i käke/tänder när hon biter i större och tyngre föremål? Sen är det ju helt enkelt bristen på gripande och kamp som också är en del av orsaken.

Vi travade vidare genom skogarna och en liten runda på 30-40 minuter. Träffade lite andra hundar längs vägen och passade på att träna kontakt med henne då vilket funkade bra.
Tillbaka på jobbet stod kolegorna utanför och hälsade på henne. Ville visa upp våra "trix" (morra som en motorcykel och vinka) men med endast ett löv  i handen som jag trodde jag kunde lura henne att det var godis.... så tyckte inte hon att det motiviation nog att "trixa" för mig...

slut för idag!

Tjing!


Häst och Hund

Tänk om jag ska klara av att hålla mitt nyårslöfte i alla fall TVÅ dagar???? I går red jag för första gången i år. Fick samma häst som jag haft även innan jul. En trevlig, men ”ung och valpig” halvblodsvallack med helt o.k gångarter och ganska trevlig att rida. Dock är problemet med ridskolehästarna att dom aldrig riktig blir vidareutbildade så att dom kan sätta muskler och bära sig ordentligt. Trist! Han gick ganska bra i början av passet men sedan orkade han inte längre och gick då emot och spände sig. Ville absolut inte gå fram!! Det är så frustrerande med ridskola, för man har inte så mycket utrymme för att göra det som är bäst för hästen jämt. Han skulle behöva ”lägga ner sig”, slappna av, få göra lite tempoväxlingar etc. men det var inte vad ridläraren tyckte just då…. *suck*  Kanske blir det en egen häst någon dag? DÅ !!!!  (Hoppas inte Peter läser den här bloggen…)Det var allmänt kaos i stallet igår då det inte fanns något kvällshö till hästarna att fodra med. Tyvärr fick vi släcka och låsa ändå. Dom var INTE glada och det var en hel del sparkande i väggarna när vi gick. Ja, ja – för att ta ett Peter-citat: ”Dom dör ju inte”…. I dag var det segt att gå upp. Evelina vaknade 15 min. före klockan skulle ringa och kom över till vår säng. Kändes inte lönt att somna om med henne för att sedan gå upp och riskera att väcka henne igen, så det var bara till att knalla upp 05.15 !!!!!!!! Inte konstigt man är trött på kvällarna! Detta har resulterat i 3 koppar kaffe och en äppelkakebit innan kl. 11.00 på dagen. Inte bra….   I dag är Occra med på jobbet och ligger här och snarkar under skrivbordet. Hon tycker det verkligen är SÅ kul att vara med på jobbet! När hon sitter och väntar på att jag ska byta om i omklädningsrummet så viftar svansen för fullt, för SEN får hon gå in i personalrummet där alla hennes kompisar väntar! Vaktmästarna, som går klädda i ”oömma kläder”, brukar hon får pussa och hoppa på hur mycket hon vill. Chefen har haft boxer förrut så hon känns ganska välkommen i huset ändå. Hon sköter sig jättebra och ligger vid skrivbordet tills det är dags att gå ut på lunchpromenad. Får se vad vi hittar på idag. Det är jättetrist väder så man är inte så jättesugen… Fy F-N!!! Nu har jag varit ute med Occra i regn och storm. Både hon och jag är pisseblöta och kalla! Jag gick först slingan runt sjön (ca. 30 minuters promenad) och tog sedan och fystränade henne. Låter avancerat men innebär att jag kastar hennes boll uppför dom branta backarna vi har här i skogarna, som hon sedan får springa och hämta. I dag hittade jag ett riktigt ”stup” som hon kravlade sig upp för. Kanske var lite väl brant… Stackaren får väl träningsvärk i morgon! Som avslutning tänkte jag hon skulle få en ”snäll” att springa efter, men då fastnar bolljäveln högt upp i en elledning!!!! Occra blev jätteledsen och jag med…  15 minuters promenad hemåt och ”nedvarvning”. Tränade lite fot med förflyttningar samt framförgående / framåtsändande. Sen var det bara att ta fram stora handduken och torka hund och sig själv.  I dag blir det måååånga koppar kaffe…. I eftermiddag åker jag och Evelina till bibblan för att låna lite nya böcker och sedan blir det myskväll i soffan! Slut för idag!Tjing! 

Nyårslöfte som jag nog inte kommer kunna hålla....

Hej på er!

Jag VILL verkligen försöka hålla bloggen uppdaterad med massor av rolig och spännande läsning för själv tycker jag det är jättekul att läsa ANDRAS bloggar!.... Ett nyårslöfte jag ska försöka hålla, men ni vet ju hur det är med nyårslöften....  En anledning till att jag inte skriver så mycket i bloggen är att jag tycker att det aldrig händer något "spännande" i mitt liv som är värt att skriva om. Men det kanske ni tycker, kära läsare?  Ett nytt sätt jag ska försöka mig på är att skrva "timma för timma" så ni verkligen får insikt i att det kanske ändå är bäst att jag inte bloggar så mycket......  Så här ser i alla fall 12 timmar ut i mitt liv, måndag den 8:e januari.

05.30
Vaknar av väckarklockan och inser att det är slut på alla sköna, slappa jullovs-mornar. Är inte ett DUGG sugen på att jobba och ligger därför kvar till 05.45 då Peters snarkningar gör att det ändå känns som ett bättre alternativ att gå till jobbet... Går till badrummet för att göra mig i ordning och vet att så fort jag släcker ljuset i badrummet kommer Akza att börja tjuta som en brandsirén, då hon har lärt sig att det är signalen för morgonpromenad med efterföljande frukost. Pannlampan på huvudet och ut i skogen med tre galna hundar. Ser bara 3 par ögon lysa i pannlampans sken och jag fasar för den dagen jag ser 4 par ögon istället.... (en älg? varg? förrymd psykpatient? )  Den här morgonen blir det dock så att jag ganska snart bara ser 2 par ögon, då Basco i skydd av mörkret passar på att se vad skogen har för gott att erbjuda honom denna morgon.  Han lyder inte mig då jag ropar på honom (husses hund...) och att väcka halva Närkes Kil kl. 06.00 för att man står och vrålar på en hund kändes inte som ett lockande alternativ. Går hemmåt med dom andra två och hoppas att han ska bli hungrig och komma efter oss.

 06.30Basco har fortfarande inte dykt upp och jag måste åka till jobbet. Väcker Peter som inte allt för munter ger sig ut med ficklampan för att leta. Han hittar honom borta hos grannen och in kommer Basco med svansen mellan benen med en sur Peter efter sig. Jag skyndar mig att åka till jobbet för att slippa ta del av Peters berömda morgonhumör.... Morgonpasset på radion och ett lätt duggregn på rutan. På jobbet och sätter på datorn, kollar mail och har ett konferensmöte med vaktmästare och städ.
07.30Förbereder dagens konferenser och går och surar över att jag måste stå i huvudreceptionen/caféet idag då den ordinarie tjejen har jobbat helgen och vill vara ledig. Inte hennes fel, men helt plötsligt känns det som väldigt mycket måndag.... Tar emot första konferensgruppen (7 lärare från en skola i Örebro) och visar dom tillrätta i huset.  Blir glatt överraskad av att vår receptionstjej dyker upp ändå!!! Hon hade fått in någon annan som jobbat helgen för henne, så hon kan vara här. YES! Plötsligt känns dagen mycket lättare! Chefen ringer och säger att hon är i Gbg. i dag, så hon kommer inte. Plötsligt känns dagen ÄNNU lättare!! :-)  Genomgång med köket om veckan som kommer. Hämtar kaffe och två knäckebröd med ost. Min frukost…  Kollar hemsidor (Brukstorpets gästbok, Hundkojan, valparnas bloggar, NA) och bloggar en stund. Kanske dags att börja jobba…
08.30
Fastnar lite i hemsideträsket, men sliter mig sedan för att börja jobba. Börjar göra några mallar för utvärderingar till gästerna som vi ska här på anläggningen. Ger mig i kast med ett program (Adobe Indesigne tror jag det heter) som jag egentligen inte kan, så det går inte så där lysande… men nu har jag ju lärt mig något nytt i alla fall!  Den andra konferensgruppen kommer och önskar få ommöblerat och har glömt att säga till om dataprojektor, så det är bara till att baxa lite bord och rodda lite. Trevligt gäng med humor, så det går ganska smidigt. Värre med ”surkunder” som vi har ibland… Det suger i kaffetarmen igen, men jag ska försöka lugna mig ett tag till.
09.30Ytterligare en timme som jag har kunnat hålla mig ifrån kaffet! Men nu jävlar får det vara nog. Det värsta är att jag så hemskt gärna vill ha något sött till när jag dricker kaffe. Inte så himla bra med tanke på hur mycket jag sitter stilla på min feta ända hela dagarna… Nej, ett äpple får det bli!  Har jobbat vidare på min utvärdering och blev så i gasen så jag passade på att göra några olika varianter. Har under denna timma även bokat in två konferenser samt pratat med en gammal kompis som ringde. Kul att höra hennes röst!
10.30Jobb, jobb, jobb…. Jag tråkar inte ut er med detaljerna. Det är ju trots allt inte en ”Kilsbergsarbetares blogg” ni vill läsa, eller??? 11.30Snart är det äntligen dags för lunch! Ska bli gott. ”Lunchröjer” för konferenserna, fyller på frukt, godis, vatten etc. En föräldraledig ”kollega i branschen” kommer upp för att fika med sin familj. Jag passar på att uppdatera mig på senaste skvallret i Örebros hotellvärld…
12.30Byter av Ingela i café/receptionen och får svara på lite frågor om skidspåret, snötillgången och öppettider. Vääääldigt vanliga frågor i den receptionen! Får undan några fakturor från helgen och tar ytterligare en konferensbokning.  Är äntligen dags för mig själv att få lite mat. Pannbiff, potatis, gräddsås, salladsbuffé, kaffe med liiiiiiten bit rabarberkaka. Mums! Måste väl erkänna att jag också lyckades slänga i mig 3 godisbitar när jag passade caféet. Så HIMLA onödigt! Jag MÅSTE skärpa mig med mitt ätande. Jag blir galen!!!! Har INGEN karraktär!!!!!
13.30Jobb…jobb…jobb…
14.30
Jobb…jobb…jobb
15.30
Slutar 16.00 och drar vidare till dagis för att hämta Evelina. Hon sitter och har kafferep med två kompisar när jag kommer men skuttar glatt upp från stolen för att följa med mig hem. Efter lite bus i hallen (det är jättekul att gömma sig i torkskåpet…) så följer hon med mig hem. Hoppar i alla vattenpölarna på väg till bilen vilket gör att overallen blir dyblöt…Men vad gör väl det när hon tycker det är så himla skoj?! Peppar, peppar verkar hennes värsta trotshumör avta lite, och nu är det inte bråk och skrik om allting. SKÖÖÖÖNT!
16.30
Hemma i huset och möts av ett yyyyylande tillhörande Akza. Vem annars? Släpper ut hundarna i trädgården som inte tycker det är så himla kul när det regnar småspik. Peter har varit hemma på lunchen och gått en rejäl prommis med dom.  Evelina och jag blandar hundmat, kollar om dockan har vaknat i sin docksäng och pysslar i ordning lite hemma. Hundarna får efter sin sejour i trädgården vara en stund i tvättstugan för att den värsta geggan ska rinna av innan dom går in i hundrummet. Passar på att dammsuga deras rum. Fy f-n vad skitigt där blir!!!
17.30Lagar mat och äter med Evelina. Leker med henne, kollar mail hemma och svarar på den samma. Kvällen fortlöper vidare med att Peter kommer hem vid 18.30  och jag sticker till mitt älskade stall kl. 20.00  Hemma vid 22.30, duschar, äter lite, varvar ner, kollar TV, slocknar i sängen….. Så brukar måndagkvällarna se ut!
Nu slutar jag denna blogg efter mina 12 timmars bloggande! Det var värt ett försök. Tror inte jag fortsätter med det…. I morgon kommer redogörelse för hur ridningen gick och ev. får Occra följa med till jobbet så att vi får tränat lite.

Tjing Bing!/Johanna