Nu är det bara att hålla tummarna...

W. har röntgat höfter och armbågar! Gick bra hos veterinären. Hon kunde t.o.m sitta i väntrummet tillsammans med två lurviga småhundar, och hon gjorde inte så mycket större affär av det än att hon stressade upp sig lite. Både matte och hund börjar lära sig hur man ska vara i andras sällskap.Märker vilken otrolig skillnad det gör direkt när jag nu VET att hon aldrig skulle hoppa på en annan hund "oprovocerat". Jag blir lugnare-hon blir lugnare-jag blir ännu lugnare... Helt logiskt men något som jag inte klarade av med ex. Occra där jag istället spände mig och lilla rara fröken gjorde ett snyggt utfall. 

Jag fick bästa veterinären i sta'n, Hogfors, som satte en spruta i henne medan han lät henne ha nosen i sitt knä. Jag som vet att W. bästa reflex är den där man öppnar käften och biter till, hann tänka tanken att jag kanske blir skadeståndsskyldigt för avbitna pungkulor på veterinären... men det gick bra. Veterinären lugn... Wixzi lugn.....  Efter detta inträdde det behagliga tillståndet hos hurk-flurk som bara infinner sig vid kraftig sedering... Röntgenbilderna togs och jag fick titta på skärmen. *gulp* Såg tyvärr inte 100%-igt bra ut. Dels var hon sned i bäckenet (tydligen inte helt ovanligt) och dels låg vänster kula lite högt upp i höftskålen. Höger höft såg däremot jättefin ut.  Sköterskan uttalade sig inte så mycket (ganska stressig dag för dom) och det är ju bara att inse att jag ändå inte kan göra så mycket åt saken mer än invänta avläsningen. Resten av kullen har A/B på höfter och UA på armbågar.... så det vore ju typiskt om lilla fröken skulle ha en belastning. Det kan inte vara något gravare fel i alla fall med tanke på hur hon far fram i skog och mark med en kropp som är så smidig och vaken att jag blir alldeles stum av förvåning varje gång jag ser henne. Inget hinder är för stort, för brett, för långt eller för svårt för henne att forcera. Jag kör ju lite "egen" räddning på ett område vid mitt jobb, och där hoppade hon först upp på en soptunna för att leta, och därefter klättrade hon med 2 språng upp på en stor timmerhög som låg där. Allt innom loppet av 2 sekunder vilket gjorde att jag förståss inte hann stoppa henne.... Men bollen hittade hon i alla fall! :-)  Om hon inte vinner VM i IPO så ska jag skola om henne till räddningshund, bombhund, narkotikahund eller något liknande. Det är synd och skam på hennes otroliga sökmotor och sökVILJA att hon inte får jobba med den typen av uppgifter! Nej, istället ska hon gå på välklippt gräsplan och leta synliga pinnar (svåååååååårt!!) samt jaga och bita "busar" som vi springer på (hon biter ju vad och vem som helst så det är ju inte någon direkt utmaning för henne...)

Ta det lugnt nu Kattis - jag bara skojar! Jag vet att IPO är mer än så...  Men faktum kvarstår att jag måste hitta på ett bra sätt för henne att få använda sin sök-motor, då hon är en medfödd talang för detta!

Det kan också vara så att hennes E-höft (?) hålls i hop av dom otroliga muskler hon har. Bakkärran är bara muskler på henne.... beror nog på att vi kör träning i slalombacken ibland samt simning. Sistnämnda tycker hon är jättekul! Så kul att hon DYKER efter saker på botten!!! Första gången trodde jag hon höll på drunkna, men nu har jag lärt mig att hon helt enkelt tycker om att dyka. Vi har en "grusgrop" med en badplats och helt klart vatten vilket gör att man ser hur hon far omkring på botten. Ser HELT galet ut !!!!  Då cykeln tyvärr har punka så blir det lite löpning på bandet också emellanåt. Hon tycker det är jättekul och kastar sig direkt upp på bandet och väntar på att jag ska sätta igång det.

I övrigt försöker jag ta tag i hennes "hurk-flurk" lite mera. Det är inga som helst problem när vi tränar! Inte heller i skyddet där vi hade lite duster i början. Men när hon är "utanför kommando" då börjar hjärnan att flippra. Det är stress, stress, hopp, studs, klapprande tänder... Men nu har jag läst Cesars bok och börjat fundera lite annorlunda. Köper helt hans resonemang om det här med "energier" och även att hunden måste få vara en hund i första hand. I andra hand vår "cirkusråtta" som vi gör lydnadskonster med....  Försöker vara mer konsekvent mot henne, inte belöna hennes stress utan vänta ut att hon lugnar ner sig, ge henne mer utlopp för hennes energi med långa koppelpromenader osv. Förhoppningsvis gör det att även jag inte blir irriterad på hennes "hysteri" vilket gör att hon också blir lugnare och den "goda" cirkeln är i gång. Jag har INTE jobbat så här hennes första 1,5 år, så det är ju inget jag vänder i en handvändning. Men skam den som ger sig!!!

För övrigt är hon en HELT underbar hund att träna med! Fria följet går jättefint. Gick i grupp i onsdags och det skötte hon jättebra (första gången hon gick där). Kommer inte blir några problem om jag får träna det lite mera. Ställande, sättande och läggande är klockrent. Har nu börjat att "blanda" kommandona lite mera så att hon lär sig att lyssna på vad jag säger. Inkallning är full sula. Kan sitta lite rakare i ingången. Apporteringen har jag tagit tag i trots att det är mitt tråkmoment.... Vi tränar " håll fast" några gånger om dagen och snart trillar nog poletten ner hos fröken. Framåtsändande gör vi fortfarande på "kul-stadiet" = hon vet att bollen är där och drar i 100 knyck. Inte så svårt att lära in just den biten... Ska träna mer på störningar av olika slag, platsliggning när annan hund kör och givetvis slipa på detaljerna. Funderar på BH-prov till hösten.

Oj! Har ju massor att skriva om mina häst-tankar och funderingar.... men det får bli annan gång. Nu ska nämligen jag och barnen åka till Karslund och kolla lite på hopptävling samt sitta i gräset och fika och ha det mysigt. Härligt när man har 2 hästintresserade hästtjejer hemma... :-)

Det finns härliga bilder på Wixzi på den här adressen:
http://www.hundkojan.nu/  Gå in på galleri så ser ni Wixzi i action. Tack Maria & Rickard för härliga bilder!

Tjing!

Slaveri............

..............är det närmsta man kommer på när man tänker på natten som gått. Den i särklass värsta natten sedan jag började på detta jobb för ca 10 månader sedan. Har jobbat 12 timmar utan att hinna sitta en enda sekund och ta det lugnt. Äh nu överdrev jag, jag satt ju faktiskt i 4 minuter på rast i natt innan den blev avbruten av mer jobb......................*suck*. Och då ska tilläggas för de invigda att det varit tokstressigt under samtliga av de 12 timmarna. Inbrottslarmen har fullkomligt haglat in under natten. Någon sa till mig under gårdagskvällen att det var fredagen den 13:de, jag brukar inte vara så vidskeplig men man kan ju börja undra. Mina kollegor, och då främst den som brukar vara min ersättare när jag är ledig, vilket jag ju är en del i sommar tyckte bara det var rätt åt mig att få känna på hur han normalt har det när jag är ledig................hmmmmmm i egenskap som gruppledare borde man väl kunna bestraffa sådana uttalanden kraftfullt................................

Raka motsatsen var det i går natt när jag som jag nämnde i tidigare inlägg skulle vakta grannstaden då det var skolavslutning för högstadiekidsen. Vaktmannen och Besten hade laddat upp ordentligt för denna uppgift, spänningen och förväntan var mycket hög. Och vad hände................................ABSOLUT ingenting, jag säger då bara "Vad är det för fel på dagens ungdomar, annat var det på Vaktmannens undoms glans dagar" och speciellt vid sådana högtider som högstadieskoleavslutningar dock bör inte sådana uppgifter komma ut till allmänheten så de lär blir konfidentiella och gå med mig i graven........... Som sagt det var otroligt lugnt, eller ja mycket fylla m.m. som tillhör sådana här dagar. Men ingen spydig finnig testosteronstinn snorvalp som skulle spela "Allanballan" mot Vaktmannen på provocera hans Best, inga tonårstjejer som ville klappa hunden som senare skulle få åka hem och byta byxor då det blivit brun rand i dem efter det att Besten talat om det olämpliga i att klappa henne...................nä inget sådant som förgyller en trött och gammal Vaktman i hans tillvaro. Lite träning blev det ju ändå, tränade framförgående genom folkmassa med munkorg. De flesta ungdomarna hade samlats vid en sjö för att fira sin avgång vilket gjorde att det blir ordentligt med folksamling. Momentet jag själv uppfunnit och är ganska roligt att göra. På med munkorgen gå rakt mot folkmassan kommendera "Före" ca 20 m innan folksamlingen. Då skapas en ca 2 m Eriksgata för Vaktmannen och hans Best att gå på.......*S* BÖrjar förstå hur det kändes för polaren Jesus (eller var det Moses) när han delade på vattnet och gick över..........:o) 
Jaja det var ju lättförtjänta pengar iaf, som dessutom innebar övertidsersättning................ Vad beträffar Besten så var hon nog nöjd och glad ialla fall för hon fick pyssla i över 1 timma med det som hon älskar mest i hela livet tror jag...................ja näst efter sin husse då vill säga

  

Men som sagt skillnad var det natten som var. Det var dock mestadels "tråkiga" jobb som inte innebar någon större insats från Vaktmannen och hans Best, mer än att de skapade stress i tillvaron. Dock hände en incident som fick sätta Bestens arbetsglädje på prov...........

Har ett bygge där det till och från sover folk på byggtoaletterna, värme, varmvatten och toalett vad kan bli bättre för en som saknar egen bostad. Varför man inte satt lås på dessa  är för mig en gåta men, men.............. Problemet är att varje gång det sovit folk i dessa så hör de "sovande"  när man rullar in med bilen och försvinner innan man kommer fram. Detta har stört den gamle Vaktmannen så nu har han trängt undan sin lathet och ställt bilen en bra bit ifrån så de inte hör den när man kommer. Dessutom har den smarta Vaktmanne börjat "rigga" dörren så jag skall se på ca 30 meters håll om någon gått in där. Börjar gå mot toaletten trött efter all stress under natten och får se att "riggningen" är borta. Ser dessutom två cyklar stå parkerade i närheten. I den ena cykelkorgen ligger en avbitartång, och en skruvmejsel av större modell, vilket är ett relativt säkert tecken på en viss typ av människor. Laddar upp Besten ordentligt de sista 15 metrarna innan vi kommer fram. Och ser att dörrlåset "lyser" rött. "YES YES YES ÄNTLIGEN" tänker jag............... Smyger upp min "lilla" behändig Maglite som precis som så många gånger förr får agera multiverktyg, denna gång som egenskap av minislägga. Tar sats och slår ett par kraftfulla bankningar på dörren....................Ingen reaktion..............väntar typ 30 sek. Då hör jag en viskning innifrån toaletten från en kvinnoröst -"Har han gått?" .....................-"Vet inte" viskar en mansröst röst innifrån"..................Tar ånyo sats med "Maggen" och slår ännu ett par kraftfulla bankningar på dörren samtidigt som jag säger högt och tydligt -"NÄ HAN HAR INTE GÅTT!!! SE TILL ATT KOMMA UT NU!!!!" Dörrlåset vrids om och jag tar Besten i halsbandet och håller fram henne ca en halvmeter från dörren. Dörren öppnas och Besten får ett så där lagom utbrott. När dörren öppnas ser jag att det är XX, en känd missbrukare som gärna tar till våld för att lösa de obehagliga situationer han sätter sig i. När han får se mig och Besten blir han fullkomligt galen och börjar vråla, skrika och kalla mig för div. könsord m.m. Börjar banka och slå och vifta med sina långa armar.....................Ohhhhh jösses mössa vad svart Besten blev, hon blev fullkomligt galen, jag har till och med svårt att hålla henne.............För er som läst om inlägget med den stackars killen som en gång gick fel in på ett bygge. Det aggressionsutbrottet från Besten då var bara ca 10% av det hon nu visade upp. Trodde inte det fanns sådana resurser i henne............men ack så fel jag hade!!!!! Börjar inse att här kanske man skulle behöva lite backup i form av arbetsglada kollegor. Kopplar upp radion och berättar min position och att jag behöver backup NU!!! Inget svar.................jävlar fan också..............kopplar ner och kopplar upp ännu en gång med samma meddelande...............inget svar.............. Nu stänger XX dörren på toaletten. -"ÖPPNA DÖRREN" vrålar jag till honom.............-"Dra åt helvete din jävla...........xxxxxxxxxx (massa okvädes och könsord) -"ÖPPNA DÖRREN ANNARS FÅR NI SÄLLSKAP AV HUNDEN DÄR INNE" I detta ögonblick sparkas dörren upp av XX varpå "cirkus Best" drog i gång ännu mer..................... Ut kommer XX och hans för natten kvinnliga sällskap. När de gått ut och gått ca 5-10 meter bestämmer sig XX för att vända om för att ånyo påminna Vaktmannen om vilka könsord som bäst passar in på honom. Samtidigt börjar han gå mot mig och viftar med sina aplånga armar. -" BACKA" vrålar jag samtidigt som jag släpper ut den fullkomligt galna Besten ytterligare en meter och drar min fina och ståtliga ASP-batong. Besten går upp i ansiktshöjd på mannen och talar om det olämpliga i att komma närmare, vilket XX också förstår. -"ETT STEG TILL OCH JAG SLÄPPER HUNDEN" vrålar jag till XX, han drar ånyo sin harrang av div. könsord och vad han skulle vilja se och göra med mig. En snabb tanke om att gripa honom för olaga hot far genom mitt huvud. Men då mina kollegor inte varken svarat eller dykt upp så beslutar jag mig för att låta det vara. Efter ett tag beslutar sig XX för att lämna området...........................

Efter detta "jobb" gick jag tillbaka till bilen och gav Besten vatten..................jösses hon drack över en liter vatten.................. som en extra bonus fick hon dessutom halva min ostmacka som jag suttit och knaprat på under färden mot bygget, vilket mottogs med glädje av Besten. Dessutom fick hon en ordentlig kram med en efterföljande puss av Vaktmannen........ja jag vet att det är lite fjolligt men man kan inte annat än älska sin hund efter en sådan här mysig stund tillsammans.........
¨
Vad beträffar mina kollegor som inte dök upp så svarade de -"Va vad då vi har inte hört att du ropat!?! Jag hörde att radion kopplade upp flera gånger men ingen sa något" Och vilken besvikelse när jag berättade vad som hänt och insikten av vad de missat kröp fram till dem...... Kanske dags att se över så radioapparaturen fungerar ordentligt................

Jag har under mina nu 8 år (11 år totalt) som Vaktman i denna stad aldrig varit så nära av att släppa min hund på någon som jag var i natt. Dock så här i efterhand känns det skönt att jag slapp göra det, då jag av erfarenhet tidigare vet vilka konsekvenser det kan medföra. Fick ju ändå ett rejält kvitto på att min hund verkligen fungerar, och det fanns inga tveksamheter hurvida Besten skulle agerat om jag hade släppt henne...........

Nu ska jag gå och ge min GoseBest ännu en puss och ta mig en dusch (och där fick jag nästan till ett rim också), för att inom kort åka i väg till jobbet och se vad denna natt har att erbjuda........................

See ya!

Peter och GoseBasta!

Ja jag vet att jag är en usel människa.................

....................kollade igenom bloggens tidigare inlägg och såg till min stora förskräckelse att den senaste bloggningen jag gjorde var 15 april!!!!!! Och dessvärre har det ju inte hänt speciellt mycket heller, eller har det????

Hur som helst nu är man ju inne i semestertider, vilket för Vaktmannen och hans Best sträcker sig fram till sista augusti, tråkigt va???? Ibland är det vissa fördelar med att vara Vaktman!!! Från 1 juni tom 31 augusti jobbar jag enbart varannan helg och är ledig resten, inte så tokigt va???? Det blir förvisso ingen direkt långledighet men vad gör väl det när man är ledig ca 1,5 veckor efter att slitit en helg................ hela sommaren sommaren dessutom.

På jobbfronten händer inte mycket, verkar som om busets rädslor fortfarande hänger i sig när jag och Besten jobbar. Eller???  För så fort vi inte jobbar då är det tydligen fullt ös medvetslös som gäller för mina kollegor. I natt kanske det blir ändring då man beställt Vaktmannen och Bestens tjänster i en närliggande stad. Skolavslutningstider!!!!! Oddsen är ju ganska goda att något ska hända, massa fulla ungdomar som är både King Kong och Rambo i samma personlighet, samt i en annan stad där vårt rykte inte bör vara så vida känt. Rapport kommer så fort vi hinner.......

I övrigt har jag, Hovnarren och 2/3 delar av hundarna tillbringat en vecka i husvagnen. Hovnarren har stormtrivts och likaså har jag. Under en vecka har jag läst ut inte mindre än 3 pocketböcker. Inget dåligt resultat för att vara mig.......*nöjd*. I övrigt så har vi slappat, slappat och sedan slappat lite till, varit och badat, slappat, grillat, slappat, lekt slappat, grillat, badat, slappat och till sist har vi också slappat lite. Ett liv som passar en gammal utsliten Vaktman alldeles förträffligt och inte har Hovnarren klagat heller.................Ja och sedan har vi ju givetvis tränat lite hund också. Dimma går så ruskigt bra i skyddet så jag blir nästan tårögd. Vi har ju inte direkt varit överambitiösa med träningen jag och Dimma och ändå så går hon som en klocka i skyddet. Lydnaden börjar också ta sig. Vad gäller spåret så glömmer vi det för ett tag och återkommer...............;o). Besten ja hon saknar nog sitt jobb på nätterna för nu har hon tröttnat på slappandet och börjat vakta objekt 116 (vår husvagnsplats på campingen), hon talar mer än gärna om för förbipasserandet att hon äger den delen av campingen varpå det konstant kommer en röst från husvagnen eller tältet: BAAAAAASTAAAAAA TYYYSSSST följt av ett eko baaaasstaaaaa tyyyysssst från Hovnarren. Stackars grannen som går allt som oftast och pilliduttar runt sin husvagn, han blir konstant utskälld. Men han ler alltid så glatt och vinkar upp. Undrar hur länge han kommer att vara så glad över Bestens gläfsande. Vi har ju även köpt oss en hundtrailer då vi nu bestämt, till min stora sorg, att sälja "Vanen". Måste bara säga att trailen är ju guld värd när det varit så varmt som det varit. Tror inte jag sett hundarna hässja en enda gång i den. Stora burar är det dessutom i den 75 cm X105 cm så de får gått och väl plats. Ur hundsynpunkt är den nog betydligt bättre, men ur Vaktmanssynpunkt sämre, det är något visst med att starta en V8 och höra dess muller............................ Husvagnen kommer nog att bli välbesökt av den "Brukstorpska familjen" då vi ska spendera så mycket tid vi hinner där för att passa på att träna med våra vänner på Åker. Och för min del blir det ju mer eller mindre hela sommaren då jag ska vara ledig så pass mycket, och jag misstänker att Hovnarren också är nöjd med det.

Nepp nu ska jag gå och göra mig vacker inför kvällens begivenheter.............

Vi hörs!

Peter